Manželé Blahůškovi z Vacenovic už několik let chovají ovce. Téměř třicetihlavému stádu, které mají na vacenovickém Rúdníku, se teď ale musí věnovat mnohem víc. V zimě jim totiž pes, který utekl majiteli z blízké obce, zardousil dva kusy. Zbytek stáda je od té doby neklidný.

„Měli jsme tu útok psa, který nám zabil dvě třičtvrtě roční jehničky a další dvě pokousal. Ovce chováme už třináctým rokem, ale něco podobného se nám ještě nestalo,“ uvedla chovatelka a majitelka stáda Petra Blahůšková.

Rúdník je přitom místem, kam především v sezoně směřují kroky lidí, kteří si do míst zajedou na kole, in-line bruslích, nebo zajdou jen na procházku se psem. A právě se psy, kteří se v okolí salaše venčí, zatím Blahůšková žádné větší problémy neměla. A to ani přesto, že zákon o myslivosti jasně říká, že pes musí být ve volné přírodě na vodítku. „Stalo se nám maximálně to, že nějaký ratlík utekl a ovce zahnal do salaše, ale že by ublížil, to si nepamatuji,“ vzpomněla Blahůšková. Předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík poukazuje na fakt, že lidé, kteří chodí své psy venčit mimo město, porušují zákon.

„Jestliže někomu uteče pes, zardousí ovce a jejich majitel zjistí, o koho jde, tak by měl majitel psa škodu zaplatit. Nehledě na to, že pokud se pes vzdálí z vlivu a dosahu svého majitele, a je to více než dvě stě metrů od obydlí, může myslivecká stráž nebo myslivecký hospodář psa usmrtit,“ informoval Mančík. Výjimky podle něj tvoří pouze plemena pastevecká, lovecká, záchranářská a jim podobná. „Pokud to není plemeno, které by měl myslivec poznat, mělo by být označené. Zákon ale striktně udává, že pes má být pouze na vodítku,“ sdělil Mančík.

Venčení a pouštění psů na volná prostranství si mohou upravit samotné obce vydáním vyhlášky. Ta by však měla obsahovat všechny povinnosti majitelů psů a také případné postihy za jejich přestoupení. „Obecně lze však říct, že porušení obecní vyhlášky se řeší podle přestupkového zákona, kde přestupci hrozí pokuta až třicet tisíc korun,“ informoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Petra Blahůšková doufá, že se útok nebude znovu opakovat, a lidem, kteří na Rúdník chodí psy venčit, vzkazuje, aby si je lépe hlídali. „V Ratíškovicích, odkud pes utekl, jsme to dali vědět. Mluvila jsem dokonce i s tím člověkem, ale nemá to cenu, protože mu to nemůžu dokázat,“ uvedla. Jak dodala, jeden kus chovné ovce ji přitom vyšel na dva tisíce korun.

Pro stádo je takový zážitek traumatizující. „Určitě jsou teď obezřetnější. Co se týká pohybu šelem, které by jim mohly ublížit, mají vrozené instinkty, kdy si dávat pozor. Po incidentu ale ovce ztrácí důvěru i ke psům, které znají a kteří s nimi pracují,“ vysvětlil zoolog Jaroslav Hyjánek. Ten doplnil, že i když se teď ovce, které mají mláďata, mají na pozoru především před šelmami, lidé by je neměli stresovat. „Rozhodně by na ně neměli volat a křičet,“ doplnil zoolog.