„Je to tam nebezpečné. Lidé tam chodí nakupovat pěšky a nekontrolovaně přebíhají přes cestu," apeloval na nedávných hovorech s občany jeden z místních Blažej Zajíc. Čtvrtek mu dal za pravdu. Především během dopoledne přicházeli z města nakupující. Buď pokračovali za mostem po chodníku a na jeho konci přebíhali v nepřehledné zatáčce, nebo hned šli po správné straně, ale pak ve stejné zatáčce překáželi řidičům, kteří je museli objíždět.

„Bojíme se, ale ne vždy se sem můžeme vydat autem," shodovali se ti, které při otevření nové prodejní zóny oslovil hodonínský deník Rovnost. Byli nebezpeční sobě i projíždějícím au­tům.

Obchodní dům Kaufland a nyní už celý Vendo park leží za městem. Vedle něj je průmyslová zóna, bývalý dům důchodců či nemocnice. Celé město Kyjov leží až za dlouhým mostem přes železnici. Přesto si někteří místní zvykli chodit tam nakupovat pěšky. Často jde také o zaměstnance nemocnice nebo firem z průmyslové zóny.

„Dopravní situace kolem Kauflandu je nám známa dobře, stejně jako otázka absence chodníku v této lokalitě města. Po vícero jednáních se nám podařilo vypracovat cílový návrh trasování chodníku, který by odpovídal jak normovým tak především bezpečnostním parametrům," uvedl vedoucí kyjovského odboru rozvoje města Otakar Matula, podle nějž se právě zpracovává projekt.

Ten počítá s tím, že pěší ihned po odbočení z hlavního tahu na Slavkov u Brna přejdou po novém přechodu pro chodce na druhou stranu silnice vedoucí ke Svatobořicím. Pak už po novém chodníku přijdou až k areálu Vendo parku.

S pěšími se nepočítalo. Ke Kauflandu chodí podél silnice, nebo ji nekontrolovaně přebíhají.

Bude ale nutné vyřešit problém s pozemky, kde má chodník vést. Nejsou totiž města. Přesto Matula vzkázal obyvatelům Kyjova příznivou zprávu s termínem. „Bude-li vše probíhat bez větších zádrhelů, mohla by stavba být připravena na podzim letošního roku a do konce roku 2012 provedena," uvedl vedoucí odboru. Podrobnější informace podle něj budou po letních prázdninách.

Přestože Vendo park ve čtvrtek slavnostně otevřel, ne všichni nájemci byli připraveni. Jak si mohli příchozí všimnout, otevřeno neměla prodejna MSO a také lékárna Novea. Ostatní ano. Tlačenice byla především u elektro zboží a u oblečení. Vendo park nabízí především tradiční prodejny, které lze najít i v parcích v jiných městech, jako je Kik, Takko či Deichmann. „Jde už o devětaosmdesátou prodejnu Deichmann v České republice," upozornila mluvčí řetězce prodejen obuvi Adéla Vosádková.

Prodejny Vendo parku

Takko – oblečení
Kik – oblečení
Deichmann – obuv
Euronics – elektro
DM – drogerie
Wiky – hračky, papír
MSO – koupelny
Novea – lékárna