„Z počátku, což bylo asi tak v osmnácti letech, se mi líbily kytky, které rychle rostou. Různé filodendrony, monstery a podobně. Ale když má monstera čtyři listy u okna, rázem je v pokoji tma a nic jiného tam pak už neroste. Musel jsem proto přejít na menší," popisuje své začátky pěstitel.

K sukulentům se dostal i díky své práci. „Když jsem se ještě věnoval seizmickému průzkumu, byl jsem osm dní v terénu a šest dní doma. Na koníčky tak bylo dost času, ale musel jsem mít doma takové rostliny, které přežijí to, že se o ně osm dní nikdo nestará. Z tohoto výběru mi vzešly jen sukulenty, které mají v sobě velkou zásobu vody," říká muž, který od pátku vystavuje a prodává své kousky v kyjovském informačním centru.

Na pořízení velké sbírky jsou nezbytné prý nejen peníze, ale také velké auto a hodně přepravek. „Rostliny je potřeba pořád někam převážet," směje se Honc, který má doma i Pramáti tlustic.

Osmasedmdesáti­letou. „Ta už má ale nárok na důchod, takže na výstavy nejezdí. Naopak ale zájemci přijíždějí za ní ke mně do Lovčic, kde první víkend v lednu tlustice kvetou," říká Honc.

Sukulenty toho ke své péči podle něj moc nepotřebují. Jen vhodné podmínky. „Chtějí zejména hodně světla. Musí tak být u oken a v létě klidně i venku. Pak není problém s ničím. Kaktusy rostou na poušti, kde je nedostatek vody, takže jí v sobě mají velkou zásobu. Týden, některé i dva, vydrží spolehlivě bez vody," zmiňuje Honc, který přestože pochází z nedalekých Lovčic, v Kyjově tento víkend vystavuje poprvé. „Jezdím ale hodně na výstavy do Olomouce či Prahy," podotýká.

Upozorňuje na to, že není sukulent jako sukulent. Ne každý tak vydrží dlouhou absenci životadárné tekutiny. „Když jsou rostliny malinké, moc vody se v nich neudrží. Když půjde ale třeba o padesátiletou metrovou tlustici, v zimě vydrží spolehlivě čtyři měsíce bez zalití," radí profesionální pěstitel, který má ve skleníku kolem pěti set exponátů. Hlavně ty odolné. „Pořád je stěhuji někam do expozic, takže musí něco vydržet. I ty, co prodávám, jsou většinou kousky, které zvládne každý začátečník," vysvětluje Honc, který ve svém skleníku pořádá dvakrát do roka i návštěvní dny. A k tomu v lednu zve na kvetoucí tlustici.

Přes zimu, kdy netráví svůj čas ve skleníku, se věnuje keramice. Svou kolekci sukulentů tak doplňuje i vlastnoručně dělanými keramickými kousky. Jedním takovým jsou například jeho Schody do nebe.

Výstava v kyjovském infocentru pokračuje i v sobotu, a to od devíti do šesti hodin. V neděli pak od jedné hodiny odpoledne do pěti.