„Piaristé se stali neodlučitelnou součástí nejen dějin, ale i současnosti našeho města a naše komunita je jedinou komunitou řádu piaristů na území České republiky," připomenul farář Římskokatolické farnosti Strážnice Lukáš Karpinski, který spravuje i farnost v Radějově.

Ve Strážnici působí spolu s místním kaplanem Jackem Nowakowskim. Sudoměřice pak spravuje administrátor Jerzy Szwarc.

Pro nedělní oslavy přichystali slavnostní program, který začne v půl jedenácté slavnostní mší svatou v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Hlavním celebrantem a kazatelem se stane královéhradecký biskup Jan Vokál. Na území této diecéze leží město Litomyšl, které, jak připomenul Karpinski, bylo jednou z největších piaristických kolejí na území Čech, Moravy a Slezska. „Je to majetek našeho řádu, proto jsme chtěli biskupa pozvat, aby se podíval, jak žijí a pracují piaristé ve Strážnici," uvedl Karpinski.

Biskup Jan Vokál do Strážnice zavítá vůbec poprvé. Na jih Moravy se ale velmi těší.

„Rád jsem přijal pozvání piaristické komunity. Nevím, zda budu mít čas i na důkladnější prohlídku města, ale rád poznám jeho atmosféru. Vše, co o Strážnici a okolí vím, naznačuje, že jde o jedinečné místo s nádhernou přírodou i bohatou kulturní a náboženskou tradicí," sdělil před příjezdem biskup Vokál, pro kterého je cesta na Moravu zároveň příležitostí navštívit se souhlasem arcibiskupa Jana Graubnera olomouckou arcidiecézi.

V odpoledním programu oslav pak od půl třetí zazní koncert souboru Musice animae a představí se i nová kniha piaristé ve Strážnici. Jejím spoluautorem je zaměstnanec Národního archivu v Praze a zároveň i čestný člen řádu piaristů Václav Bartůšek. Podle Karpinského je největším odborníkem na dějiny řádu na území Čech, Moravy a Slezska.

„Pracoval jsem na kapitolách týkajících se příchodu piaristů do Strážnice, ale i o významném piaristickém rodáku ze Strážnice Bernardu Bartíkovi, který byl asistentem generála piaristického řádu. Patřil mezi piaristy, kteří v řádu dosáhli nejvyššího postavení," uvedl Bartůšek, který při zpracování knihy čerpal jak z pramenů Národního archivu, tak i z Generálního archivu v Římě či farního archivu.

V publikaci se věnoval ale i dalším významným osobnostem řádu, mezi které patří blahoslavený Petro Casaní. „Ve Strážnici pobýval na začátku čtyřicátých let sedmnáctého století na pozvání hraběte Magnise. Dalším ctihodným byl piaristický misionář, který působil na Slovensku. O jeho pobytu ve Strážnici se dosud nevědělo," doplnil Bartůšek.

Součástí knihy bude i výběr z farní kroniky ze Strážnice a Petrova od roku 1994, tedy od doby, kdy se piaristé po nuceném odchodu do Strážnice vrátili.

„Kniha je obohacená také o fotografie či o úvodní slovo od našeho představeného z Polska," dodal Karpinski.

Oslavy ale touto nedělí neskončí. Pokračovat budou v polovině srpna. Od 15. do 19. se totiž koná Strážnická pouť, kterou chce Karpinski výročí také věnovat.

Katolický řeholní řád piaristů založil v Římě koncem šestnáctého století svatý Josef Kalasanský. Strážnice se stala druhým mimoitalským městem, kde řád působil. Jejich tamní činnost byla přerušena až v roce 1950 a znovuobnovena pak roku 1994, kdy arcibiskup Jan Graubner pozval piaristy zpět do Strážnice.

„Piaristé byli školním řádem, kromě tří obvyklých řeholních slibů skládali také slib bezplatného vyučování," připomenul Bartůšek.