Své výtvory ze sladu, chmele a vody nabídlo v Petrově asi pětadvacet malých a středních pivovarů z různých koutů republiky. Nechyběly mezi nimi výrobci z okolí, jako dolnobojanovický Mazák, hodonínský Kunc nebo Velický Bombarďák. „Plánuju okusit nabídku všech pivovarů, proto si od každého beru jen po jednom deci. Před chvíli jsem měl pšeničné a musím říct, že mě velice oslovilo," svěřil se Aleš Kotásek, který na pivní festival zavítal poprvé.

Podle něj je spojení koštu chmelených nápojů s kouzlem vinařského areálu zajímavé. Souhlasí s ním také pivní recenzent Vladislav Mořický. „Není to až tak úplně od věci. Je vhodné turistům ukázat, že na jižní Moravě nemáme jen vynikající víno, ale umíme uvařit také velice zajímavá piva," sdělil Mořický.

Jak dále uvedl, lidé na Chmelobraní nacházejí cestu především kvůli tomu, že si na jednom místě vyberou z velké škály chutí. „Vědí, že si oproti velkovýrobcům připlatí, zároveň ale očekávají přidanou hodnotu. A tu dostanou. Pivo, které zkusí, si zapamatují," doplnil recenzent.

Mezi typy rozličně stupňovitých piv se letos objevila jedna rarita – belgický tmavý speciál Kasteel Cuvée du Chateu. „Jedná se o tmavý Ale. Je výjimečný v tom, že zraje deset let v sudu," přiblížil pořadatel Michal Staněk.