Předpremiéru ve zrekonstruovaném sportovišti a především v pětadvacetimetrovém bazénu se šesti drahami zažili členové hodonínského oddílu sportovního plavání. V modernizované hale podnikli zátěžový test koncem minulého týdne. „Pro plavce je to tady stoprocentní. Neklouže to, pětadvacítka je velice dobře značená, takže se ve vodě výborně orientují. Jsme spokojení i se zázemím,“ ocenil trenér hodonínských plavců Jiří Beneš.

Oddíl během dvouleté uzavírky ztratil zhruba šedesátku plavců. „Počet nám klesl asi na stovku, ale co jsme se vrátili, tak se už přihlásilo dvacet až třicet dětí,“ zdůraznil Beneš.

Slavnostní otevření zmodernizovaného krytého plaveckého bazénu v Hodoníně.
OBRAZEM: Jako nový. Hodonínský krytý bazén se za týden otevře lidem

Běžným návštěvníkům se turnikety krytého plaveckého bazénu otevřely v pondělí v šest ráno. „Už tady bylo připravených prvních šestnáct plavců. Pak přišli žáci a plavecké školy, takže jen dopoledne se počet příchozích blížil dvěma stovkám,“ informoval vedoucí krytého plaveckého bazénu Libor Bartoš.

Provozní náměstek hodonínských lázní Pavel Švandelka upozornil, že pondělní návštěvnost byla vyšší, než ta před uzavřením bazénu.

Ze školáků si vodní radovánky užili jako první děti z hodonínské Základní školy U Červených domků. „Je to tam pěkné. Jsme rádi, že máme možnost dětem navýšit hodiny plavání, snažíme se jim dodat pohyb po dlouhých hodinách, které doma prosedí u počítačů a ve škole v lavicích,“ sdělil ředitel školy Antonín Slezák.

Mezi první odpolední plavce patřil Petr Gejdoš z Hodonína. „Přišel jsem dřív, než tady bude víc lidí, přece jen otevírá se po dvou a půl letech. Uvnitř bazénu se to s tehdejším stavem ani nedá porovnat,“ řekl Gejdoš.

Krytý plavecký bazén
• kde: Hodonín, Sportovní ulice, blízko hranic se Slovenskem
• uvedení do provozu: 1983
• návštěvnost: více než 60 tisíc lidí ročně
• zateplení: 2015 (18 milionů Kč)
• rekonstrukce: 2016 až 2017 (97 milionů Kč)
• novinky: nerezový 25 metrový plavecký i dětský bazén s masážními tryskami, dvě vířivky, bufet s výhledem do haly, saunový svět s parní a 2 finskými saunami
• vstupné plavání: 60 Kč/hodinu, 40 Kč/hodinu (do 15 let, studenti, nad 70 let, ZTP)
• vstupné Saunový svět: 170 Kč/2 hodiny

Po třiceti letech se na krytou hodonínskou plovárnu vrátil Jiří Kolařík. „Je to tady pěkné a čisté, projevil se pokrok, budu sem chodit pravidelně aspoň jednou týdně. Už jsem si chtěl koupit permanentku, ale zatím není v prodeji, což se má však příští týden změnit,“ svěřil se penzista.

Sportoviště včera lidem představilo řadu novinek. „Je to hlavně nerezový pětadvacetimetrový plavecký i dětský bazén s masážními tryskami, prostorné šatny na čipy s oddělenými sprchami. Bazénovou halu doplňují dvě vířivky, terasa a bufet s výhledem do haly,“ přiblížil mluvčí radnice Ivo Cencinger. V přízemní části se saunovým světem zájemci našli parní saunu, infrasaunu, dvě finské sauny se zážitkovými sprchami či ochlazovacím bazénem.

Neoznačené škvarky, maso naložené v láku, sádlo či vepřová střeva na špejli. I takové „dobroty“ pocházely z nelegální výrobny masa, kterou v uplynulých dnech odhalili inspektoři Státní veterinární inspekce při kontrole řeznictví na Hodonínsku.
Maso v láku, vepřová střeva, litry krve. Inspekce našla nelegální výrobnu masa

Nová je také výše vstupného. Základní vstupné na hodinu plavání stouplo o polovinu na šedesát korun, snížené je o dvacet korun levnější. „Výhodnější cenu nabízí rodinné vstupné a permanentky,“ podotkl mluvčí hodonínské radnice. Dvě hodiny pobytu v Saunovém světě vyjdou na 170 korun.