Právě díky těmto plným mocem mohla totiž za obec jednat právnička Marcela Andrýsková. Dokument z devětadvacátého září se týkal výpovědi z nájmu. „Žalobkyně ale k výpovědi dostala plnou moc ze čtvrtého října v zastupování ve věcech soudních a mimosoudních řízení. Myslíme si, že řádnou plnou moc v té době, kdy byla doručována výpověď žalobkyni, zástupkyně neměla. Šlo o neplatný právní úkon," vyjádřil se advokát nájemkyně. Konkrétní právní moc jí přišla až od soudu ve fotokopii.

Na další problém upozornil brněnský krajský soud, kam se kauza dostala díky odvolání Kujalové letos v zimě. Nelíbilo se jí předchozí rozhodnutí okresního soudu o platnosti výpovědi. Na kraji chtěli v dotazování zjistit, jestli starostovi pro plnou moc udělila pověření rada. Ta ale v Kelčanech není. „Právní úkony starosty, které vyžadují svolání zastupitelstva a obdobně obecní rady, jsou bez takového schválení neplatné," citovala soudkyně rozhodnutí nejvyššího soudu v obdobném případu.

Tomu ještě předcházelo především jednání v září 2012, kdy pět ze šesti přítomných zastupitelů podpořilo výpověď z nájmu. „Starosta uvedl, že na zasedání byla písemně oslovena a přizvána k jednání nájemkyně Anna Kujalová a na něm měla být dohoda o změně smlouvy. Ona nereagovala. Z uvedeného důvodu starosta navrhuje vypovězení smlouvy s dvanáctiměsíční lhůtou," citovala Tomanová zápis z jednání zastupitelstva.

Nájemkyně ale včera u soudu uvedla, že žádné pozvání nedostala. Na jednání za žalovanou stranu přišel kelčanský starosta Radim Konečný. Ten nebyl v minulém volebním období ani v jednom zastupitelstvu. „Tuto problematiku řeším od první chvíle, co jsem nastoupil. Objevily se pochybnosti, které u soudu ani nebyly zmíněné. Byly totiž vypracované dvě nájemní smlouvy, možná se stala jedna chybička při podpisu, kterou teď musíme vyřešit. Zastupitelstvo na tom usilovně pracuje," sdělil starosta. Podle něj je u smlouvy, kterou se snaží obec vypovědět, problém v tom, že byla na dobu neurčitou. „Každá smlouva, která je nevypověditelná, není platná. Byla sepsaná takovým způsobem, aby nevypověditelná byla, ale nevíme, kdo za tím stojí," řekl starosta.

Nový rybník vznikl v severní části Kelčan díky evropským dotacím v roce 2007. Čtyři roky pak kvůli dotačním podmínkám museli první nájemci čekat na to, než nasadí ryby. To se podařilo Kujalovým, kteří do vody pustili exempláře pro sportovní rybolov. Ročně za nájem platí devatenáct tisíc korun. Právě kvůli vyšší nabídce se v roce 2012 pokusilo tehdejší vedení Kelčan smlouvu o nájmu vypovědět.