„Dnes daruji už po dvaasedmdesáté. Baví mě to a jsem rád, že tímto způsobem mohu něco udělat pro lidi. Poprvé jsem takto přispěl asi před dvaceti lety a zatím podávám dobré výsledky," pousmál se Miroslav Trunečka ze Strážnice.

Vedle něj se o svoji krev přišla podělit Edita Vávrová z Hodonína. „Poprvé jsem se rozhodla darovat asi před čtyřmi či pěti lety, prostě jsem se chtěla rozdat," zasmála se hodonínská dárkyně.

Den dárců spojili v Hodoníně s otevřenými dveřmi. „S účastí jsme spokojení, většinou přišli naši pravidelní dárci. Dnes mají navíc možnost vidět, jak vypadá následné zpracování krve po odběru, včetně laboratorního vyšetření a skladování," uvedla vedoucí hodonínské hematologie Hana Hájková.

Ta také zájemcům poradila, jak se připravit na dárcovství při tropických teplotách. „Platí to vždycky a při takovém parném počasí o to víc, že je potřeba zvýšit příjem tekutin už od předchozího dne. Ráno určitě nechodit na lačno, je vhodná lehká snídaně, ale bez mléka. Kvůli němu by totiž jakoby ztučněla krev," upozornila Hájková.

A jaký režim je vhodný po odběru? „Znovu zvýšit příjem tekutin, je jedno, jestli minerálkou, džusem či čajem. Alkohol ale nedoporučujeme. Den by měl být odpočinkový. Slunění se ale také nedá doporučit, zvláště nyní v červnu, když ještě nejsme adaptovaní na takové horko," dodala lékařka.