Houbaři se dočkali. Sezona konečně přišla a spíže se mohou začít plnit nakládanými či sušenými houbami. Především tedy těmi hřibovitými. Radost ale budou mít i milovníci gulášů, roste totiž také václavka.

„Výborná je naložená v octu. Co bych ale doporučoval, je guláš. Václavka totiž připomíná kližku, v puse chutná jako hovězí maso,“ ohodnotil houbu ratíškovický mykolog Václav Koplík s tím, že kromě václavek rostou také klouzci, suchohřiby či kotrč kadeřavý, což je houba, která roste u paty borovic. A právě v borovicových lesích nyní houbaři nejvíc hub najdou.

„Tradičně především mezi Vacenovicemi a Vracovem, kde se podle množství aut pozná, jestli rostou, nebo Vacenovicemi a Strážnicí. Houby ale rostou ve vlnách. Vláha je teď zachytila na konci této vlny, kdy houby dorůstaly. Například ve čtvrtek ještě nerostly, ale o víkendu zase hodně. Nyní se ale najde poměrně málo mladých a menších plodniček. Musí se zase chvilku počkat,“ vysvětlil Koplík.

Najdou se ale i tací houbaři, kteří nechtějí čekat, co jim sezona přinese, a sázejí raději na jistotu. Patří mezi ně i Miroslav Macháček z Mutěnic, který už několik let jezdí s rodinou houbařit na Vysočinu. Letos si přivezl čtyři přepravky hub.

„Přivezli jsme si suchohřiby i praváky, či babky. Vše jsme rozložili a k očištění se chystali druhý den, předpokládám, že to potrvá až do noci. Bohužel nám ale některé houby zplesnivěly, takže je budeme muset vyhodit. I tak si ale myslím, že zbude dost i pro sousedy,“ zhodnotil nadílku Macháček.

Že by ale houbám vadily nízké teploty, či ranní mrazíky si Koplík nemyslí. Aby totiž houbě mráz uškodil, musel by být hodně silný. „Výhodou chladných nocí je taky to, že mušky, které kladou na houby vajíčka, se tolik nerozmnožují, takže houby nejsou tolik červivé,“ míní mykolog a dodává, že houbaři se dokonce na mrazíky těší, protože po nich roste šťavnatka pomrazka.

Podle internetového atlasu hub roste pozdě na podzim, a to od října do prosince a jde o dobrou, jedlou houbu, která patří mezi nejchutnější šťavnatky. „Je dobře stravitelná a v kuchyni všestranně použitelná. I když její plodničky jsou drobné, a tím i nevydatné, umožňují spolu s jinými podzimními houbami přípravu pokrmů z čerstvých hub až pozdě do podzimu. Mezi houbaři je nedoceněná,“ píše se na webu www.atlashub.wz.cz.

ZUZANA ČERNÁ
JANA RYBOVÁ