„Chodíme každý rok, nyní jsem tady snad už po desáté. Dřív jsme jezdívali na Mutěnice, letos jsme chtěli zkusit tu novou trasu a jiné sklípky. Teď jsme si dali ořechovici, ale jinak pijeme hlavně burčák," říká David Jarolín, účastník nejdelší, dvaadvacetiki­lometrové tra­sy.

Tomu právě v Dolních Bojanovicích nalévá místní vinař Radek Konečný. „Nejvíc jde na odbyt samozřejmě burčák, ten nabízím s odrůd Müller Thurgau a Veltlínské zelené. Přece jen je trošku chladněji, tak mají turisté zájem i o likéry. Myslím, že chodí letos víc lidí než loni, taky asi také vypíjí všechen burčák," směje se bojanovický vinař.

V Dolních Bojanovicích se pochodníci nejen posilňují na další kilometry, ale také přicházejí k turistické kontrole. Ta je zároveň startem pro kratší trati. „Máme tady účastníky pochodu až ze severní Moravy, z Ostravy nebo Valašského Meziříčí. Taky sem dorazil autobus z Kysuce," upozorňuje v poledne vedoucí bojanovického startu Oldřich Hřiba.

To už sedí před jedním z nechorských sklepů pětice cykloturistů z Plzně. „Trochu jsme zabloudili, ale je tady fajn. Teprve začínáme, ale mají tady výborné bramboráky," shodují se Západočeši.

O kousek dál popíjí vroucí burčák pár z Olomouce. „Vyšli jsme z Hodonína. Dáváme si výborný burčáček od Františka. Byli jsme tu i loni a je tady skvěle, ještě by mohla zahrát cimbálovka," svěřuje se Pavel Krystalovič.

A to právě ve chvíli, kdy František Kurka natahuje teplý burčák z Cabernetu Moravia. „Hlavně chci hosty uctít. Je krásné počasí, tak si posedíme, zazpíváme a je veselo, a to je hlavní," dodává prušánecký vinař.