Například Aneta Šenkeříková chodí na polední menu v Hodoníně zhruba třikrát týdně. „Mám dvě oblíbené restaurace, do ceny sto padesát korun se tam vejdu. Co se týká kvality, řekla bych, že je to tak průměr,“ zamýšlela se mladá žena.

O něco více většinou zaplatí Marek Elbl. „Když už jdu na polední menu, chodím na Armii, starou Budvarku, Viktorku, Nádraží a někdy do indické restaurace. Tam pokud budeme brát oběd i s pitím, už se do sto padesáti korun nevejdu,“ řekl Elbl. Dodal, že včetně spropitného, které by podle něho mělo být standardem, se cena často vyšplhá až na dvě stě korun za oběd.

Kam v Hodoníně chodíte na pivo? Deník zjišťoval, jak pivaři reagují na rostoucí ceny za půllitr.
Padesát za Plzeň je strop. Reportáž z hospod v Hodoníně, ceny zatím procházejí

Jídlo z poledního menu v Restauraci Na Vartě stojí i s polévkou 149 korun. Podnik, který se nachází v bývalých hodonínských kasárnách, nabízí třeba plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou a těstovinami nebo smažený sýr a hranolky.

Právě smažená jídla mají zákazníci podle majitelky restaurace Ilony Rozehnalové nejradši. „Řízek a smažený sýr jsou na prvním místě. Dále je hodně oblíbená tradiční česká kuchyně, vede svíčková na smetaně, hovězí guláš a rajská omáčka,“ informovala Rozehnalová.

O prázdninách restauraci často navštěvují rodiny s dětmi, které přijely na výlet do nedalekého zoo a obyvatelé z Hodonína, kteří chodí v době pracovní pauzy. „Snažíme se vařit dobře a čerstvě, nenabízíme to, co bychom sami nesnědli,“ popsala Rozehnalová.


Nahrává se anketa ...

Za dva roky majitelé zdražili zhruba o deset korun. Ekonom společnosti Cyrrus Petr Pelc v blízké budoucnosti razantní nárůst cen nečeká. „Už jsme za stropem zvyšování cen energií a inflace by měla v příštím roce klesat. Menčíka za dvě stovky nás asi čekají, ale ne všude. V řadě restaurací to bude třeba i o třetinu levnější,“ uvedl Pelc.

Podotkl ale, že pokud restauratéři sníží kvalitu, aby nalákali na levnější jídla více zákazníků, je jen otázkou času, než vyvstane nějaký problém, třeba i s hygienou. „Riziko pak není adekvátní k tomu, aby ušetřili třeba dvacet korun na meníčku," upozornil ekonom.

Další možností, kam mohou strávníci v Hodoníně na oběd zavítat, je například Pizzerie Casa mia. Ceny tam jsou o něco vyšší, i tak tam ale zákazník za nejlevnější oběd i s polévkou zaplatí 156 korun. Za tuto cenu může dostat například kuřecí steak se slaninou, hermelínem a jasmínovou rýží nebo smažený květák v trojobale s vařenými brambory.

Smažený vepřový řízek z obědového menu v hodonínské restauraci na Dolních Valech.
Obědové srovnání v Hodoníně. Řízek v týdenním menu podražil i o dvacet korun

Na nižší cenu láká restaurace Viktorka u kostela svatého Vavřince v centru Hodonína. Za vepřové výpečky s kapustou a bramborami zákazník zaplatí 145 korun, za holandský řízek s uzeným sýrem a bramborovou kaší o čtyři koruny víc.

Cenu 160 korun většinou nepřekračuje obědové menu v Restauraci na vlakovém nádraží. Podnik má v nabídce poledního menu například pečenou krkovičku za 145 korun nebo vídeňskou roštěnou s rýží za 150 korun.

Tipy na restaurace v Hodoníně s obědem kolem sto padesáti korun

  • Restaurace Na Vartě: polední menu za 149 korun
  • Viktorka Hodonín: polední menu od 145 do 169 korun
  • Pizzerie Casa mia: polední menu od 156 korun
  • Restaurace na vlakovém nádraží: polední menu za 145 až 150 korun

KLÁRA HRBÁČKOVÁ