Španělský ptáček s rýží, polévka a voda na zapití. Co za to? Necelých sto padesát korun. Na jihu Moravy nic překvapivého. Cena poledních menu v kraji stoupla. Důvodem je postupné zdražování surovin.

O patnáct korun podražila kupříkladu oblíbená meníčka ve čtyřhvězdičkovém Premium Hotelu Znojmo v Pražské ulici. „Důvodem je navýšení ceny surovin i služeb,“ potvrdil manažer hotelu Aleš Přepechal.

Zákazníky mají v Pražské ulici většinou stálé. Že bych jich kvůli zdražení ubylo, nepocítili. Za nejlevnější menu tam přitom zákazníci zaplatí 145 korun. „Chodí k nám minimálně ve stejném počtu jako před lockdownem. Možná dokonce i více. Zvlášť, když je hezké počasí nebo zajímavá nabídka jídla,“ sdělil Přepechal Deníku Rovnost.

PRŮMĚRNÁ CENA POLEDNÍCH MENU V KRAJI:

- V Blansku si lidé za oběd zaplatí v průměru okolo 110 korun. Za 109 korun se lidé najedí třeba v Zámecké Sýpce. Za podobné ceny nabízejí polední meníčka i restaurace ve Vyškově.

- V Břeclavi a ve Znojmě vyjde hosty oběd v průměru na 120 korun. V Hodoníně nabízejí restaurace obědová menu v rozmezí od 110 do 130 korun.

- V Brně stojí menu průměrně 125 korun.

Nepatrné zdražení zaznamenali zákazníci také v blanenské restauraci Punkva. Za hrstkovou polévku a kuřecí řízek s bramborovým salátem hosté zaplatí devětadevadesát korun. „Zdražili jsme jen nepatrně. Stále sázíme na domácí kuchyni za příznivou cenu. Klasikou je u nás řízek, svíčková nebo guláš. Věřím, že lidé začnou zase chodit ve větším počtu,“ řekla provozní restaurace Světlana Tomková.

Že není u poledního menu rozhodující ani tak cena, jako spíše jeho kvalita, potvrzují i hosté, které redakce oslovila. „Na cenu se příliš nedívám, pokud mám na něco chuť, klidně si objednám i dražší jídlo. Spíše preferuji lehčí oběd než klasické smažené či knedlíky,“ zareagoval například Marek Babisz.

Pokud budou nadále zdražovat základní suroviny, není patrně u konce ani zdražovaní poledních menu. Ekonom společnosti Cyrrus Petr Pelc tvrdí, že důležité je konkurenční prostředí. „Hlavně ve větších městech je provozovatelů, kteří nabízejí meníčka, poměrně hodně. Většina z nich menu prodává za ceny, které se blíží částkám za suroviny,“ upozornil.

Podle něj podniky nabízejí meníčka proto, aby zůstávali v povědomí klientů. „Ti tam pak například chodí i na běžné večeře. Pokud konkurence bude v okolí držet cenu stejnou, ne každý si může sumy zvedat. Řada lidí totiž stále volí podle ceny. A zajdou si tam, kde bude levněji,“ je přesvědčený.

Příkladem je Brno. Za stávající ceny se hosté najedí třeba v restauraci Lidi z baru. „Nezdražovali jsme,“ vzkázal mluvčí podniku Marek Lapčík.

Návštěvnost je podle jeho slov vyšší než před pandemií. A to u obědů bývá letní sezona slabší. „Nyní se však pohybujeme na listopadových a prosincových číslech, což standardně naopak bývají nejsilnější měsíce," srovnal Lapčík.

PŘÍKLADY Z JÍDELNÍCH LÍSTKŮ V KRAJI:

hotel Selský Dvůr, Vyškov

110 Kč - hráškový krém, vepřový flamendr, hranolky

restaurace Rugby, Vyškov

105 Kč - maďarská fazolová, vepřové čevabčiči, brambory, hořčice

Zámecká Sýpka, Blansko

109 Kč – polévka uzená s kroupami, masová směs se zeleninou, hranolky

restaurace Punkva, Blansko

99 Kč – polévka hrstková, smažený kuřecí řízek a bramborový salát

4pokoje, Brno

150kč - Kuřecí stehno konfitované v sádle, šalvěj, karotkové chilli pyré, nakládaný květák + 35 Kč polévka houbový krém

restaurace U Vlka, Brno

110 Kč - kuřecí nudličky po čínsku s dušenou rýží, krupicová polévka s vejci

restaurace Amalia, Valtice

100 Kč - hrachová kaše s uzeným masem, okurek, čerstvý chléb

Krumvířský hostinec, Krumvíř

90 Kč - fazolová polévka, holandský řízek, bramborová kaše, okurek

Premium Hotel Znojmo

145 Kč - luštěninová polévka, španělský ptáček s rýží, voda na zapití

Nádražní restaurace, Znojmo

85 Kč - anglický roastbeef z kýty, vařené brambory

restaurace Na Vartě, Hodonín

129 Kč - kapsa z vepřové kotletky s nivou a olivami s dušenou rýží, polévka: kuřecí vývar s masem a nudlemi

U Mlsné lišky, Hodonín

120 Kč - vegan smaženy sýr s hranolky a tofunézou