„V tomto případu jsme obvinili dvě osoby. Jeden z obviněných je poslanec Chaloupka. Trestní stíhání je vedené pro trestný čin podplácení a trestný čin přijetí úplatku," sdělil mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Právě z druhého jmenovaného trestného činu viní policie Chaloupku. „Za prvé je to všechno nesmysl. Za druhé by se měl pan Vařejka příště zamyslet, když chce někoho lživě obvinit. Ať si dává pozor, protože se to může otočit proti němu," řekl poslanec Věcí veřejných s tím, že kvůli obvinění jeho osoby podává stížnost a připravuje trestní oznámení na Vařejku.

„Zatím je pro mě důležitější to, co se děje kolem mě, pak teprve podám trestní oznámení na pana Vařejku za to, co lží vyvolal," uvedl poslanec.

Podobně reagoval na obvinění bývalý Chaloupkův asistent Vařejka, tedy stížností proti trestnímu stíhání z podplácení.

„V odůvodnění si vyšetřující policista vymyslel verzi, která se vůbec nestala. Přitom ji odůvodňuje tím, že mnou předané nahrávky jsou autentické, ale zatím z nich vůbec nevychází," uvedl Vařejka a doplnil, že celou žalobu považuje za bezdůvodnou.

„Je to krok zpátky a špatný signál pro lidi, kteří nahlásí korupci, když se pak z poškozených stanou spoluobvinění," napsal Hodonínskému deníku v SMS zprávě Vařejka.

Ten loni podal na Chaloupku trestní oznámení, protože, jak uváděl, musel poslanci vracet část peněz, které dostával od Sněmovny za práci asistenta. „Všechno okolo této kauzy je podivné. Vznikla před komunálními volbami, kdy jsme byli na obtíž ČSSD a jiným stranám na jižní Moravě. Trestní oznámení se na mě objeví v době, kdy se zvedá vlna různých akcí proti Věcem veřejným. Pak následuje dvanáctiměsíční prodleva až do doby, kdy se začne spekulovat o tom, jestli Chaloupka vystoupí z Věcí veřejných, nebo přejde ke Karolíně Peake a jestli podpoří vládu," nastínil své pochybnosti o kauze Chaloupka.

Ten se domnívá, že nyní zase zřejmě pro někoho nevhodně upozorňuje na důsledky církevních restitucí, které označil za podvod a tunel.

„Naráz tady máme nějakou rozpracovanou kauzu, která nic neznamená. Je to nesmysl, ale zastrašíme Chaloupku a on se složí a my si uděláme, co budeme chtít. Ale udělali jen to, že mě naštvali," doplnil svůj pohled na případ poslanec VV.

Podle Chaloupkovy verze Vařejka jen vracel poslanci peníze za úhradu předvolební kampaně.

Vařejka ale tvrdí, že jako asistent musel část svého platu osobně odevzdávat Chaloupkovi, který si měl peníze nechávat pro osobní potřebu. Navíc si asistent poslance nahrával a nahrávky později poskytl policii.

Podle internetového serveru Novinky.cz hrozí v případě odsouzení Chaloupkovi trest od tří do deseti let vězení. Vařejkovi pak od roku do šesti let.