Před soudem skončí případ policejního velitele z Dubňan Stanislava Lupače. Ten je podezřelý ze zneužití pravomoci.

Inspekce ministerstva vnitra podezření potvrdila a v únoru doporučila brněnskému státnímu zastupitelství, aby Lupače obvinila. Případ v těchto dnech doputoval do Hodonína.

„Obvinění už padlo. K případu jsem zpracoval i obžalobu a teď bude celá věc v řízení hodonínského soudu,“ potvrdil Jan Megela ze Státního zastupitelství v Brně. Podle informací trestního oddělení okresního soudu bude první jednání už 12. července.

Posílal podřízené opravovat byt


Celý případ začal v prosinci loňského roku, kdy byl velitel dubňanského policejního oddělení Stanislav Lupač zproštěn výkonu služby.

Rozhodl tak okresní ředitel policie v Hodoníně na základě oznámení, které velitele obviňovalo z toho, že v pracovní době posílal trojici podřízených pracovat na úpravách bytu, jehož je nájemníkem. Lupač se tehdy bránil tvrzením, že mu kolegové jen pomáhali.

Poté, co byl zproštěn služby, mu nadřízený zakázal jakékoli kontakty s trojicí mužů.

„Nesmím se s nimi stýkat, telefonovat ani posílat maily. Zákaz respektuji, nechci jim dělat problémy,“ řekl Lupač v polovině ledna. Později už odmítal kauzu jakkoliv komentovat, hovořit nechtějí ani řadoví policisté z dubňanského obvodního oddělení.