Nebyl ale opilý, jak se mohlo na první pohled zdát, naopak měl vážné zdravotní problémy. Včasná pomoc mu nakonec zachránila život.„Když jsme k muži doběhli, první, co nás napadlo, bylo to, že je mrtvý. Když někdy zvedáme ze země opilce, jsou jakoby z gumy. Tentokrát byl ale muž hodně studený a ztuhlý, měl sevřené studené prsty. Tep jsme nemohli nahmatat. Vypadalo to, že v místě leží dlouho, což jsme ale vyloučili, protože šlo o frekventovanou ulici," popsal první setkání s jednašedesátiletým mužem z Přerovska Pavel Kříž.

Policista Pavel Kříž zachránil spolu s kolegou ve Strážnici život muži, který dostal infarkt.S kolegou Janem Vránkou neváhali a začali s oživovacími pokusy. Pomáhali jim k tomu operátoři záchranářů, jejichž číslo mezitím policisté vytočili. „Začali jsme s masáží srdce a do příjezdu sanitky jsme pokračovali podle pokynů. Štěstí bylo i to, že kolem jela paní, která nám nabídla pomoc. Měla totiž zdravotnický kurz. Bylo to ale náročné," vylíčil dnes již s úlevou policista.

Za několik minut po oznámení na místo dorazili i záchranáři. S týmem totiž byli shodou okolností u jiného případu ve Strážnici. „Jak dlouho všechno trvalo, vůbec nevím. Přišlo mi, že čas letí hrozně rychle," zamyslel se Kříž. Ten prošel s kolegou běžným zdravotnickým školením a kurzem zdravovědy. Podobný zážitek jej ale čekal u policie prvně. „Při první pomoci je určitě lepší, když má člověk víc zažitý postup," hodnotí už s odstupem policista.

Stres z něj spadl v momentě, kdy si muže, který podle všeho prodělal infarkt, převzali záchranáři. Ti jej přepravili do brněnské nemocnice. „V pátek jsme sloužili až do sedmi. Večer nám volala dcera toho muže, takže jsme měli nějaké informace. S kolegou jsme ještě v sobotu volali do nemocnice, abychom se zeptali, jak na tom je," uvedl Kříž.

Jak dlouho muž na ulici ležel a jaké tedy může mít následky, je podle něj těžké říct. Díky včasné pomoci obou policistů i místní ženy, která se neváhala zapojit do oživování, muž na ulici nezemřel.