Pomníky, které připomínají oběti světových válek, pomalu chátrají. Na jejich opravu totiž nezbývají peníze. Vesnice sdružené do mikroregionu Moštěnka se to rozhodly změnit. Na pomníky se složily. Očištěný a nově impregnovaný je už nyní kostelecký pomník Masaryka, který přežil na svém místě i komunistický režim.

„Vybudovali jsme cyklostezky po celém mikroregionu a rozhodli jsme se, že je potřeba na nich lidem něco ukázat,“ vysvětlil starosta Hýsel Tibor Skalka. Po cyklostezkách přišly na řadu propagační materiály, které upozorňují na zajímavosti ve vesnicích. Jednou z nich jsou i pomníky. Ty pocházejí většinou z dvacátých let minulého století.

„Některé pomníky nebyly opravovány od doby jejich vzniku,“ upozornil starosta Moravan Petr Kostiha. Každý z monumentů má přitom svůj zajímavý příběh. V Hýslech mají pomník z roku 1923. K padlým z první světové války přibyli během té druhé dva sestřelení piloti a místní člověk, který zemřel až po válce při odstraňování min. V Kostelci mají zase sochu Masaryka, která přežila strhávání soch prvního prezidenta po únorovém převratu.

„Pomník tady zůstal, protože odpor obyvatelstva proti jeho odstranění byl tak silný, že si nikdo nedovolil ho strhnout. Lidé se na jeho stavbu totiž sami skládali,“ sdělila starostka Kostelce Vlasta Lochmanová. Mikroregion Moštěnka financuje opravy z vlastních zdrojů a z dotací.

Sdružení obcí Čeložnice, Hýsly, Moravany a Kostelec vzniklo původně kvůli péči o stejnojmenný potok a kvůli opatřením proti povodním a erozím půdy. Postupně se spolupráce rozvíjela a dnes financuje sdružení společné projekty.

Nezapomněli přitom ani na prvotní poslání sdružení. V Hýslech se podařilo vybudovat dvě protipovodňové nádrže, které letos vesnici zachránily před velkou vodou.