Podle statistiky ministerstva vnitra eviduje město na řece Dyji od Nového roku o pětadevadesát lidí více než jeho východní soused. „V Hodoníně je vysoká nezaměstnanost, proto lidé jezdí za prací například do Břeclavi či Brna. Dojíždění následně některé lidi omrzí, a pak se z Hodonína odstěhují," vyjádřil se čtyřiadvacetiletý Petr Baláž, který už rovněž čtyři roky dojíždí za prací do Břeclavi právě z města na řece Moravě.

Podle místostarosty Jiřího Jandy určitě nejde Hodonínu o to, aby se s Břeclaví předháněl o to, kdo má více obyvatel. „Naším cílem ale je, aby se do našeho města chtěli lidé vracet, bydleli tady, měli práci a samozřejmě k tomu mohli využívat dostatečnou nabídku služeb," řekl hodonínský místostarosta.

Zároveň upozornil na to, že tyto záměry bude obsahovat programové prohlášení rady, které chtějí Hodonínští v příštím týdnu zveřejnit. „Bude obsahovat vize, jak lidi udržet v Hodoníně a přitáhnout sem další," doplnil Janda.

Jeho kolega z břeclavské radnice Jaroslav Válka tak může být o něco spokojenější. „Slýchám, jak je u nás zle a že mnozí utíkají. Pohledů je více. Řadu lidí u nás nejspíš drží a láká kombinace pracovních příležitostí, krása okolní krajiny a kvalita bydlení a života," myslí si břeclavský místostarosta.

Právě v nabídce práce má v současnosti náskok Břeclav. Podle posledních statistik úřadu práce trápila Hodonín v lednu téměř dvojnásobná nezaměstnanost. I volných pracovních pozic měli na konci ledna na západě dvakrát tolik – 358 oproti 170 hodonínským. „V průmyslu byla města konkurenty, panovala i jistá rivalita. A co si pamatuju, do Hodonína jezdili lidé z Břeclavi nakupovat. Mnozí měli před revolucí pocit, že je tam lepší zásobování. Dnes bych řekla, že obě města mají podobné problémy, i když Břeclav je na tom o něco lépe se zaměstnaností," konstatovala břeclavská historička Alena Káňová.

Obě města tak dlouhodobě ztrácí v počtu občanů České republiky. Pod pětadvacetiti­sícovou hranici se Hodonín dostal v roce 2014 a Břeclav už v roce 2010. V Hodoníně je ale propad v posledních letech strmější. A ani cizinců nepřichází tolik jako u sousedky. „Doufám, že tady budu až nadosmrti. Když jedu na týdenní dovolenou na Slovensko, v závěru se mi po Břeclavi stýská," svěřil se dřevosochař František Varga, který je rodákem z východosloven­ského Prešova.

Právě cizinců totiž žije 
v Břeclavi o téměř dvě stovky více než v Hodoníně. Ten měl nejvíce obyvatel na konci osmdesátých let minulého století, kdy pod něj spadal také sousední Rohatec a Lužice, které se v porevoluční éře vyslovily pro samostatnost.

Ještě před deseti lety ale podle statistiky ministerstva vnitra žilo v Hodoníně přes šestadvacet a půl tisíce obyvatel 
s českým občanstvím. Letos je jich o osmnáct set méně.