Tradiční i netradiční pomazánky jejich tvůrci vylepšili například ananasem, avokádem, bokovinou, králičím masem, levandulí, pivem či banánem. „Máme přes sto devadesát vzorků, což je rekord. Zatím jsme měli do sto osmdesáti. A nejvzdálenější pomazánka je z Brna, většina je ale našich, Bukovanských," říká členka pořádajícího TJ Družba Bukovany Soňa Valentová.

Připravené pochutiny vyzkoušely stovky dospělých i dětí. „Strejda nás sem zve už třetím rokem, ale přijeli jsme až letos. Nejvíc nám chutná česneková čtrnáctka," svěřila se Gabriela Hamšíková-Kulhavá, která přijela do bukovanské sokolovny s rodiči z Dubňan.

Kromě nich a domácích degustátorů přijeli do Bukovan také hosté z Vacenovic, Šardic či Hodonína. „Návštěvnost je úplně úžasná. Každý rok přichází pomazánky ochutnat víc a víc lidí. Pokud bychom počítali i děti, které ale u nás mají volný vstup, tak tady čtyři stovky máme. Škoda, že naše sokolovna ještě nejde nafouknout," pousmála se bývalá fotbalistka bukovanské Družby.

Na toho, kdo připravil tu nejlepší pomazánku koštu, čekal vítězný dort.

Bohaté bukovanské tombole dominovalo živé šedesátikilové selátko.