Chinaski, 4TET a Vojenský umělecký soubor Ondráš. Hvězdná seskupení a tři koncerty na třech různých místech Hodonínska. Jenže v jeden den. Přestože se pořadatelé kulturních akcí snaží alespoň přibližně sledovat dění v okolních obcích, pohlídat termíny podle nich nejde. V krajním případě je jediným řešením datum změnit.

To, že se v okolí koná jiná významná akce, nemusí mít na návštěvnost vystoupení známých osobností vliv pokaždé. Jako například v uplynulý pátek. V Šardicích byl hostem folklorního festivalu Ondráš, přístav Baťova kanálu ve Veselí nad Moravou rozezpívala a roztančila skupina Chinaski s frontmanem Michalem Malátným.

Na oba koncerty přišlo dohromady více než dvanáct set lidí. „Okolní akce sledujeme, ale ne vždy je možné se jim přizpůsobit. Vystoupení mělo být původně o týden později, tedy dvacátého června. Jenže v ten den přijede do Strážnice Vojta Dyk. Nakonec jsme tedy Chinaski, mimo jiné také z dalších technických důvodů, přesunuli na pátek třináctého," sdělil Ivo Juřena z programového oddělení Veselského kulturního centra.

Zároveň upozornil na to, že malých i velkých kulturních pořadů je hodně a je těžké vše naplánovat takovým způsobem, aby se nepřekrývaly. „Termíny musí vyhovovat hlavně účinkujícím," poznamenal Juřena, který také vzpomněl na jednu veselskou akci v areálu Komár, kde počet příchozích ovlivnila událost ve vedlejších Vnorovech. „Kryla se s Havajskou nocí, kam chodívá i dva tisíce lidí. Tehdy se nám bohužel termíny potkaly, proto do Veselí přišlo asi o tři nebo čtyři sta návštěvníků méně," vzpomněl Juřena.

Na páteční vystoupení Ondráše dorazily do Šardic tři stovky lidí. Míst k sezení v tamní obecní hale bylo přitom o deset méně. „Pro některé návštěvníky nám už nezbyly židle. Zájem byl skutečně velký," řekla starostka Šardic Blažena Galiová.

Kulturní dění v obci se podle ní přizpůsobuje především událostem v sousedních Hovoranech. Organizátoři šardických vystoupení ale sledují také další místa v regionu. „Kontrolovat termíny musíme, protože by řada přespolních souborů nemohla přijet, kdyby měli akci v domácí obci. Na našem folklorním festivalu zpívali například mužáci z Hovoran, kde jsou v červnu hody," zmínila se starostka.

Naopak hodonínský poslechový večer se skupinou 4TET přilákal podstatně méně hudebních fandů, než tomu bylo při jejím předešlém koncertu. Ředitel kulturního domu Marcel Řimák za menší návštěvností vidí to, že se čtveřice pod vedením Jiřího Korna v Hodoníně představila už na jaře loňského roku. „Vystoupení pořádala agentura. Já nejsem příznivcem toho, aby se stejné koncerty v jednom místě tak krátce po sobě opakovaly. Vyprodáno proto tentokrát nebylo," vyjádřil se Řimák.

Koncerty plánuje dlouho dopředu, a ne vždy se mu podaří vyhnout se těm na jiných místech. Nedávno ve Strážnici vystoupila formace NoName, ve stejný večer měla zahrát kapela Desmod. „Když jsem se dozvěděl o strážnické akci, koncert Desmod jsem odvolal. A to i přesto, že už jsem jej měl nasmlouvaný. Jednak si myslím, že v takovém případě může být prodělečný, a jednak si stěžují lidé, kteří nevědí, kam jít," uvedl ředitel kulturáku.

Koncert ve Veselí nad Moravou zlákal například Janu Adamcovou ze Strážnice. Zvolila Chinaski, i když ji přátelé lákali na Ondráš do Šardic. „Do Veselí jsem se těšila už hodně dlouho. Kdyby se ale tyto dvě akce neuskutečnily ve stejný den, šla bych zřejmě na obě," svěřila se mladá žena.