Studený vzduch od severu a severozápadu, silný vítr, který v nárazech dosáhne patnácti až dvaceti metrů za sekundu, a dokonce i déšť se sněhem v nížinách. Takovou prudkou změnu počasí z babího léta minulých dnů lze podle meteorologů očekávat už ode dneška.

„V úterý bude na jižní Moravě foukat dokonce nejvíc z celé republiky,“ předpovídá meteorolog Jan Horák z Meteopressu. Po enormním suchu, které sužovalo Hodonínsko v posledních týdnech, tak přijde konečně déšť. Spíš než o vytrvalé srážky však půjde jen o přeháňky.

„V podstatě bude každý den pršet. Dorovná se tím srážkový deficit ze září,“ upozornil Jan Horák.

Nad letošním počasím přitom kroutí hlavou nejen meteorologové. Kronikář Ladislav Kudr desítky let zapisuje počasí. Zatím mu vždy vycházelo, že jeho změny se opakovaly v pravidelných cyklech po čtyřech letech. „Teď už to neplatí. Počasí vůbec nezapadá do statistik,“ podivuje se Kudr. Letošní rok je podle něho vůbec výjimečný. Zjara bylo moc mokro a teď zase příliš sucho. V počasí jsou podle něho obrovské výkyvy, které se projevují celosvětově.

Přičítá to globálnímu oteplování.

To, že se minulý týden teploty vyhouply až přes pětadvacet stupňů a nyní zase prudce klesly, do jeho statistik vůbec nezapadá. Krátké oteplení přičítá však pouze prodlouženému babímu létu. „Máme zahradnictví a pamatuji si, že jsme kolikrát vázali na dušičky kvítka v tílkách,“ vzpomíná. Podle Kudra se nyní počasí už nadobro pokazí. „Bude sice ještě pár hezkých dnů, ale tak teplých jako byly minulý týden už ne,“ domnívá se.

Majitel meteostanice ve Strážnici Jiří Homola, který sleduje úhrny srážek, sice výkyvy počasí a déletrvající sucho zaznamenal, ale je přesvědčený, že příroda si nakonec stejně poradí a vše se časem srovná. „Když byly povodně v devadesátém sedmém roce, tak jsem si říkal, že naprší kolem osmi set milimetrů. Příroda si to stejně nakonec zase srovnala,“ připomněl. Podle jeho statistik pak skutečně ve finále napršelo průměrné množství srážek.

„Obvykle spadne okolo pěti set milimetrů vody na metr čtvereční za rok. Letos je to zatím tři sta šedesát milimetrů,“ upřesnil Homola, jak vydatné byly do září letošní deště.

Od neděle toho podle něj zatím ale moc nenapršelo. „Měřil jsem množství srážek v pondělí kolem poledne. Spadlo jen nějakých pět milimetrů,“ uvedl.

Jeden milimetr vody představuje přitom jeden litr na metr čtvereční plochy. I když nedávné sucho nepovažuje za nijak katastrofální, připustil, že se nedostatek srážek projevil mírným poklesem podzemní vody a například i tím, že vyschl Radějovský potok.

Lze očekávat, že prudká změna počasí a příliv studeného vzduchu naplní ordinace pacienty, které budou trápit zejména záněty horních a dolních dýchacích cest i zápaly plic. „Největší vliv bude mít toto počasí na pacienty s chronickými záněty průdušek, astmatiky a pacienty s ischemickou chorobou srdeční,“ upozornil lékař Ota Urban.

HANA RAISKUBOVÁ
JANA RYBOVÁ