Hodonínský úřad práce hlásí nejnižší nezaměstnanost od roku 1998. Procento lidí bez práce je v červnu vůbec nejnižší, nezvýšil ho ani počet čerstvých maturantů. „ Zaprvé se daří absolventy lépe umisťovat než v minulosti a za druhé je jich o hodně méně, než dřív.

Třetím důvodem může být, že si někteří udělají poslední prázdniny a přijdou až v září,“ zhodnotil situaci ředitel Úřadu práce v Hodoníně Vladimíř Šťáva. Podle něj dříve přišli absolventi na úřad hned po maturitě, protože věděli, že jim tam místo nenabídnou a že tak stráví leto doma a navíc s podporou v nezaměstnanosti. „Dneska vědí, že je někam umístíme a je po prázdninách.

Proto využívají statutu dítěte a přídavků až do srpna,“ doplnil Šťáva. To se však týká pouze středoškoláků, protože absolventi vysokých škol mohou této možnosti využít pouze do konce měsíce, v němž ukončili studium.

Přestože nezaměstnanost v posledních třech letech klesá a hodonínský pracovní úřad nabízí přes tisíc volných míst, trápí Hodonínsko nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

„Okamžitě zaměstnáme desítky zedníků, kuchařů, číšníků, řidičů a další stovky lidí ve strojních a stavebních profesích od dělníků až po manažerské pozice,“ informoval Šťáva. Hlad po kvalitních lidech potvrdil i zástupce ředitele Střední odborné školy a Střeučiliště ve Bzenci Ludvík Kostelanský.

„O kvalitní absolventy mají zaměstnavatelé obrovský zájem, který nestíháme pokrýt. Ozývají se i podniky z širokého okolí,“ řekl. Mnohé firmy přijímají i absolventy. „Nezáleží ani tak na tom, zda má člověk praxi, ale zda je šikovný a má zájem,“ uvedl Vladimír Šebesta mladší ze strážnické restaurace Skanzen, který právě shání větší počet zaměstnanců.