S hyenismem se obyvatelé obcí na Břeclavsku a Hodonínsku potýkají už několik dní. Vedle pomoci dobrovolníků i záchranných složek. Na důvěřivost doplatil třeba i postižený obyvatel hodonínského Pánova. „Zaplatil firmě zálohu na opravy domu ve výši sedmadvacet tisíc korun. Práce nikdo neudělal a po firmě se slehla zem,“ uvedl další příklad Tržil s tím, že policie po podvodnících pátrá.

K obezřetnosti nabádají obyvatele i v Moravské Nové Vsi. „Jsme bez elektřiny, v noci je tu temno, ploty celoplošně zmizely, dvorní trakty jsou otevřené, mezi domy díry. Hlásíme rozhlasem a rozvěšujeme letáky, aby byli lidé opatrní a hlídali si majetek. Bohužel, lidské neštěstí přitahuje i nevydařené existence,“ upozornil starosta městyse Marek Košut.

Demolice pod kontrolou jihomoravských hasičů po ničivém tornádu z 24. června 2021. Na snímku Zdravotní středisko Lužice na Hodonínsku.
Není tu jen solidarita, ale také hyenismus, tvrdí svědci rabování na jihu Moravy

Vidina snadného obohacení je pro zloděje lákavá. Stavební materiál je volně složený na veřejně přístupných místech, v obcích se pohybují kvanta neznámých lidí. „Vůbec nevíme, kdo tu všechno je. Zabránit krádežím v této situaci úplně nejde,“ pokrčil rameny starosta.

Sbalí se i s nářadím

Lidé i řemeslníci se setkávají s rabováním. „Na oko se přidají k práci a během chvíle se sbalí i s nářadím,“ sdělil už před pár dny Deníku Rovnost zkušenosti s neznámými lidmi Štěpán Tóth z Ústí nad Labem.

Podle něj mizí motorové nebo rozbrušovací kotoučové pily, elekrocentrály. „Ze staveb po práci všichni odešli a ráno zjistili, že nemají s čím dělat,“ dodal.

Brněnský strážník Daniel Hrubý pomáhal v Mikulčicích s odstraňováním škod po řádění tornáda.
Brněnský strážník na pomoci v Mikulčicích: nevěřil jsem vlastním očím

Je to hyenismus, nejhorší je, že se k němu uchylují i někteří z místních obyvatel.“ posteskl si muž z postižené obce. Kvůli bezpečnosti si nepřál zveřejnit své jméno, redakce ho ale zná.

Kvůli prokázaným krádežím a podvodům policisté nyní zvýšili kontrolu. „Na výjezdu z obcí prověřujeme auta i jejich náklad,“ potvrdil Leoš Tržil.