„Nebojte se, jsem k tomu proškolený,“ uklidňuje příchozí důstojník v policejní uniformě. Pohled na infúzní láhev a velkou stříkačku totiž není zrovna uklidňující.
Nikoho pak samozřejmě nepřekvapí, že vakcína se aplikuje orálně a chutná jako slivovice.
Mikuleckou zabíjačku organizuje tamní spolek Gurmán s místními vinaři, obecním úřadem a hostincem U Losíků. Kdo přišel už během dopoledne ochutnat, měl možnost pojíst i ty pochutiny, které běžně bývají až odpoledne či večer. Pořadatelé zabili tři prasata už v pátek. Čtvrtý vepřík je dnes jen pohodovou jízdou pro diváky.
„Poslední prasátko mělo dvě stě čtyřicet kilo,“ uvedl řezník Vít Pavka. Včera jsme to museli předchystat. Lidé přijdou a nevydrží čekat třeba celý den na oškvarky. Tak máme už od rána připravené všechno,“ doplnil řezník, který je současně členem sdružení Gurmán.
Večer zabíjačku zakončí košt pálenek a vín a společná zábava s cimbálovou muzikou. Pohoštění se samozřejmě bude skládat ze zabíjačkových jídel. Na menu jich bude přibližně deset.