Slovácký park, jak se bude pruh zeleně jmenovat, vyroste mezi ulicemi Třešňová a Za Drahou na ploše patnácti tisíc metrů čtverečních. „Jde o lokalitu, kde je smíšená zóna s průmyslovými stavbami i rodinnými domy. Rozhodli jsme se obě oblasti oddělit, k čemuž poslouží Slovácký park," vysvětlil vedoucí strážnického odboru investic Petr Helísek. Vedle relaxační a estetické funkce umožní také izolaci okolního hluku a prašnosti.

Více v sobotním Hodonínském deníku Rovnost

Radnice získala na novinku přes ministerstvo životního prostředí dotaci ve výši dva a půl milionu korun. Strážničtí o ni požádali před čtyřmi měsíci. „Nyní jsme obdrželi informaci o jejím schválení," přiblížil Helísek. Podpora by podle něj měla pokrýt veškeré náklady na výstavbu.

Kdy se s ní začne, není zatím jasné. „Projekt projde složitým administračním procesem. Musíme také vypsat výběrové řízení na firmu, která práce provede. Pak bude záležet na tom, kdy mohou jednotlivé rostliny vysadit," vysvětlil vedoucí investic. Slovácký park má být hotový do roku.

Podobu budoucího odpočinkového místa má na starosti zahradní architektka z Valtic Kamila Krejčiříková. „Tvarování keřových ploch bylo částečně inspirované lidovými motivy typickými pro výzdobu starých stavení této oblasti. Rostliny jsou vybírané tak, aby byly zajímavé květem a nenáročné na údržbu," sdělila architektka. Rozpučí se tak i plnokvěté třešně, jejichž vysázení navazuje na obnovu vegetace Strážnice – Město kvetoucích stromů.

S plánovaným projektem parku radnice nejprve seznámila místní. „Ti byli návrhem nadšení, takže jsme se do toho pustili," uvedla strážnická starostka Renata Smutná a pochválila usedlíky za vzornou péči o okolí. „Velmi pěkné domy jsou postavené v Třešňové ulici, jde vidět, že lidem, kteří tam žijí, na prostředí záleží. Proto nás napadlo, že by si novou rekreační zónu zasloužili," připomněla Smutná.

Lavičky se ale v připravovaném parku objeví později, nejsou totiž součástí dotovaného projektu. Odpočinková zóna vznikne v parku až po dokončení výsadby. Kromě této podpory obdrží Strážnice i příspěvek na vegetaci kolem obchodního domu Danaj. Ta zapustila kořeny už před čtyřmi lety, ale město požádalo o proplacení téměř sedmi set tisíc korun až zpětně. „Když se před obchodním domem opravovaly chodníky, tak jsme se z estetických důvodů rozhodli i pro novou zeleň," dodal Helísek.

VENDULA GREGOROVIČOVÁ