Vedení města si na novinku půjčilo sedmdesát milionů korun. Chce začít stavět od března. „Radnice spustila web k novému projektu Rezidence Nová tržnice, kde zájemci naleznou všechny potřebné informace i aktuality,“ sdělila mluvčí veselské radnice Žaneta Jančaříková.

Na předvánočním jednání mají městští zastupitelé schválit pravidla prodeje bytů, a to 21. prosince. „Počítáme s tím, že byty budou nabízeny v otevřené veřejné soutěži a její první kolo by mělo proběhnout v prvním březnovém týdnu příštího roku,“ uvedl na webu města starosta Petr Kolář. U projeden zatím není rozhodnuto, jestli je bude město prodávat či pronajímat.

Mezi Pískem a Veselí projedou už řidiči bez omezení.
Po čtvrt roce oprav volno. Mezi Pískem a Veselí projedou už řidiči bez omezení

Avšak právě o možnosti pronájmu diskutovali někteří Veselané na facebooku města, a to právě u bytů. „A kolik jich bude na dlouhodobý pronájem?“ ptala se například Martina Přerovská. Podobný dotaz měla i Marie Salčáková. „Co třeba nějaké městské byty k pronájmu za přijatelnou cenu,“ napsala žena.

Čtyřicet bytů a deset prodejen

Minulý týden město otevřelo tendr pro firmy, které chtějí první polyfunkční dům ve Svatoplukově ulici postavit. Od března příštího roku radnice předpokládá zahájení výstavby sekce C s osmnácti byty na prodej o výměře 28 až 101 metrů čtverečních. „Na své si tedy přijdou nejen mladé rodiny s dětmi, ale i ti, kteří své zázemí teprve hledají,“ uvedl starosta. Po sekci C mají následovat další dvě. Celkem mají nabídnout k dispozici čtyřicet bytů a deset prodejen.

Veselí nad Moravou sice dopadlo v posledním hodnocení společnosti Obce v datech poměrně dobře ve finanční dostupnosti bydlení, kdy bylo třetí mezi jednadvaceti sledovanými městy v kraji. Naopak v indexu stěhování mladých skončilo Veselí na chvostu kraje a na 187. příčce mezi 206 hodnocenými městy v Česku.

Vinaři z Hodonínska získali tituly šampiona na soutěži Terravino v Izraeli.
Úspěch pro Hodonínsko. Šampiona v Izraeli získal Maňák i B\V vinařství

Lukáš Kovanda z Národní ekonomické rada vlády přiblížil i nejbližší vývoj hypoték, tedy často využívaných úvěrů při pořizování vlastního bydlení. „Je pravděpodobné, že hypotéky v Česku už příliš zlevňovat nebudou a že v první půli příštího roku začnou zase zdražovat,“ uvedl ekonom s tím, že kdo vyčkává s tím, že by hypotéky mohly ještě výrazněji zlevnit, nejspíše už se nedočká. „Zlevňující hypotéky ale nyní pohání enormní zájem o koupi nemovitosti. I kvůli dostupným hypotékám tak reality v Česku dále zdražují, meziročně až o desítky procent,“ upozornil Kovanda.