Program související s výročím sta let od založení Československa je pestrý a návštěvníků přichází víc než organizátoři očekávají. „Jsme opravdu mile překvapeni počtem lidí, kteří dorazili. Možná tomu dopomohlo i to, že časový harmonogram akce je vlastně překvapením, a lidé tak přesně nevědí, co se kdy stane,“ říká historička pořádajícího Masarykova muzea Hana Sýkorová.

Příchozí se zkraje dočkávají hudebního vystoupení Klubu umění Konice. Po něm následuje dobová módní přehlídka. „Ukázky módy uplynulého století se chopil Spolek elegantních dam Brno. Předvedou se v modelech šatů, které ženy v různých obdobích nosily. Velkým lákadlem navíc je i přehlídka dobového spodního prádla a plavek,“ doplňuje historička Sýkorová.

ilustrační foto
Zámky v zimě obsadí stavaři. Vznikne třeba nový prohlídkový okruh

Modelky předvádějící šaty od secese po druhou světovou války se mezi diváky těší značnému zájmu. Lidé usedají skoro na všechny židle. Někteří z nich si posléze dobové oblečení také zkoušejí a současně si v něm nechávají udělat fotografii v kočovném ateliéru madam Lily Schmetterling.

Kromě stylového zvěčnění, polní kuchyně, či výstavy, je zde k vidění i vojenská výstroj a výzbroj. Nejen o ukázky zbraní čí vojenské výbavy, ale i o odborný výklad, se stará Klub vojenské historie Ašperon spolu s Klubem vojenské historie Slovácko. „Máme tu vojáky v uniformách první republiky, kteří předvádějí tehdejší výstroj i výzbroj. Stejně tak zde je i výbava vojáka z doby Rakousko-Uherska. Lidé zde vidí také uniformu amerického vojáka, či výstroj a výzbroj vojáka francouzské armády,“ vypráví jeden z nadšenců.

Právě vystavené zbraně a munice zajímají desítky návštěvníků akce. Především muže. Místností a chodbami zní vyprávění, příběhy týkající se předků a nechybějí ani úsmevy.

Ilustrační foto.
Komunisté ztrácí vliv. Voliče nám přebralo Babišovo ANO, zní ze strany

Novinkou v programech muzea je scénické čtení, o které se starají umělci z Hodonína. Říkají si Hylland Sklld a divákům nastiňují vypjaté chvíle generální stávky z prosince 1920. Ostatně jen několik metrů od sálu Evropa, na centrální hodonínské křižovatce, je upomínkou oněch chvil mohutná socha. Členové Hylland Sklld k této příležitosti napsali hru Nebyli jsme to my! „Právě na Hyllandy jsem hodně zvědavá. Členy znám osobně, ale toto představení jsem ještě neviděla. Jinak je akce opravdu povedená,“ hodnotí sobotní odpoledně jedna z návštěvnic Jarmila Synková.

Program doplňují také odborné historické přednášky či představení hodonínského divadelního souboru Svatopluk. „Jeho herci zahrají představení Tomášku domů! II, jehož první část nám už zahráli před lety. Dnešní vystoupení je tak vlastně pokračováním,“ dodává historička Sýkorová.

MICHAELA IVÁNKOVÁ

Kastelán zámku Milotice a autor románu Poslední aristokratka Evžen Boček.
Současné literární eso? Ve dne hlídá zámek, nad ránem píše Boček oblíbené knihy