Exponáty jsou ze tří hlavních oblastí - jižní a severní Moravy a východních Čech. „Významně přispěla muzea v Třebechovicích a Svitavách a řada kostelů i soukromých sběratelů,“ upozornil kurátor Jiří Hiršl.

Kolekce jsou z nejrůznějších materiálů, vytvořených několika technikami a jsou jak statické, tak pohybující se. „Máme exponáty háčkované, skleněné, keramické, papírové, z kovů, moduritu, čokoládové či z pšeničné slámy,“ uvedl příklady kurátor.

Prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana vystoupili 6. listopadu v Praze na tiskové konferenci k Zemanově kandidatuře do prezidentských voleb.
Víno a další dary. Prezident Zeman ve středu dorazí na jižní Moravu

Jak upozornil hodonínský starosta Milan Lúčka při vernisáži, místní výstava betlémů je svým rozsahem naprosto výjimečná. „Stala se krásnou tradicí, která každé tři roky dává návštěvníkům v předvánočním čase možnost zastavení se, zamyšlení a k alespoň symbolickému návratu ke zvykům našich předků. Betlémy jsou oslavou řemeslné zručnosti obyčejných lidí, kteří do nich vložili svoji osobnost a jejich výrobě věnovali spoustu času. Největší odměnou za vynaložené úsilí je uznání okolí a zejména těch nejmenších, pro které mají Vánoce stále tajemné kouzlo,“ sdělil Lúčka.

Představený hodonínského římskokatolického děkanátu Josef Zouhar připomněl, že tradici betlémů začal svatý František z Assisi. „Ten blízko tohoto města šel do lesa a tam uspořádal živý betlém. Podle tohoto vzoru se rozvíjela oslava vánoc stavěním betlémů tak, abychom si připomněli tu velikou událost světových dějin. Tak ať tato nádherná výstava je také radostí a potěšením vašich srdcí,“ řekl Zouhar.

Výstava potrvá do devátého prosince. První prosincovou neděli ji navíc okoření adventní koncert mezi betlémy Hradišťanu Jiřího Pavlici s Hodonínským symfonickým orchestrem a Smíšený pěveckým sborem. „Vyprodal se však během čtyřiadvaceti hodin,“ doplnil ředitel Domu kultury Řimák.

Ilustrační foto
Kraj získal miliardy na nové vlaky. Peníze ještě musí potvrdit Evropská unie