Starostové okolních obcí by nepoužívanou železnici přeměnili na cyklostezku a napojili ji na tu, která nedávno vznikla z trati vedoucí z Uhřic do Ždánic. „Zanedbané území tam chceme zvelebit. Cyklostezka má turistický potenciál,“ je přesvědčený dambobřický starosta Zbyněk Pastyřík.

Jeho kolegyně z Násedlovic, Vlasta Mokrá, ale netají skepsi. „Myšlenka je velice dobrá, ale na kupní podmínky obce nemohou přistoupit,“ posteskla si Mokrá.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) trať v prvním kole nabízela za pětadvacet milionů a nyní ve druhém cenu snížila na desetinu, tedy dva a půl milionu korun. „V případě, že se neprodá ani v tomto druhém kole, nabídneme ji ministerstvu obrany pro strategické využití při obraně státu,“ nastínil mluvčí SŽDC Marek Illiaš další možnost.

Pokud o železnici neprojeví zájem ani vojenský rezort, mohou zástupci obcí podat žádost o bezúplatný převod. Tím se obec zaváže, že trať znovu zprovozní a bude ji udržovat pět let tak, aby po ní mohly jezdit vlaky. „Neznamená to, že by obec musela sama provozovat železniční dopravu, ale v případě, že by například kraj projevil zájem o objednání osobní dopravy, musí mu to majitel dráhy umožnit. Musí tedy po dobu pěti let udržet její sjízdnost,“ doplnil Illiaš.

Pokud se ani pak nenajde zájemce, trať zlikvidují.

Ilustrační foto.
Kam na výlet? Turistům poradí nová aplikace kyjovského informačního centra

Odhadované náklady zprovoznění dráhy dosahují podle SŽDC padesáti milionů korun. Údržba by obce ročně vyšla na další milion. Pro obce jde o příliš vysoké částky. „Pro nás je to nepřekročitelná podmínka, jde proti smyslu usnesení zastupitelstva. Nehledě na to, že padesát milionů opravdu nemáme,“ uvedl Pastyřík.

Toho jen doplnil starosta Čejče Jan Koutný. „Závazek pětiletého udržování je naprosto nereálný,“ dodal Koutný.

Železnice mezi Čejčí a Uhřicemi není jedinou nepoužívanou tratí. Po celé České republice má SŽDC vytipovanou asi desítku podobných, kde nikdo nemá zájem provozovat osobní dopravu.

Ilustrační foto
Výluka na trati: mezi Valticemi a Novosedly jezdí jen autobusy