Ilustrační foto.
Změny jízdních řádů na jižní Moravě: osobáky z Brna do Břeclavi končí

Když Eliška Gruberová přesedá při cestě ze severu Čech do Brna z jednoho vlaku do druhého, musí si kvůli změně dopravce kupovat dvě jízdenky. Tato povinnost jí od neděle odpadne, neboť na železnicích po celé republice včetně jižní Moravy začíná platit Systém jednotného tarifu.

Jednotné jízdné

* systém platí od neděle
v testovací fázi nového systému se prodalo 11 048 jízdních dokladů

* cena se vypočítává podle kilometrů

* krajská doprava nejspíše stále vyjde levněji

V něm stačí mít pro různé dopravce jednu jízdenku. „Pro dálkové cestování super. Ale v kraji využiji krajskou jízdenku,“ řekla Gruberová. Naráží na fakt, že integrovaný dopravní systém pravděpodobně zůstane levnější.

Cenu totiž nový systém vypočítává podle kilometrů. „Netvrdíme, že nabízíme cestujícím nejlevnější cestování po železnici, ale nejjednodušší,“ sdělil mluvčí společnosti Cendis, která systém spravuje, Martin Opatrný. Cestující tak podle něj nemusí řešit více dopravců, jejich tarify a systémy. Koupí si jednu jízdenku a vyřeší celou trasu.

Květoslav Havlík z firmy Kordis, která koordinuje hromadnou dopravu v kraji, míní, že se nový systém v regionální dopravě příliš neuplatní. „Zde máme vlastní systém jízdného, který funguje přes dekádu na stejném principu. Navíc platí i v regionálních autobusech a v městské dopravě. V absolutní většině případů bude naše jízdné výhodnější než státní tarif,“ přiblížil.

Vědci a studenti z brněnské Mendelovy univerzity postavili experimentální modul dřevostavby.
Brněnská rarita: v areálu Mendelovy univerzity testují dřevostavbu

Zavedení nového tarifu by nemělo podle něj přinést komplikace. „Běžného cestujícího se nedotkne a ani nebude mít potřebu jej využívat,“ myslí Havlík.

Na změnu se tak připravují především dopravci jako České dráhy nebo Regiojet. „Jsme na zavedení jednotného tarifu připravení. Od neděle bude platit na lince Brno – Ostrava – Bohumín a cestující budou mít možnost na jednu jízdenku cestovat například z Kroměříže do Brna a podobně při využití spojů vícero dopravců,“ uvedl mluvčí Regiojetu Aleš Ondrůj.