Vinaři nejen z Hovoran a dalších obcí Slovácka poskytli 574 vzorků, z toho 357 bílých, 144 červených a 47 klaretů a rosé.

Titul šampion bílých vín patří bratrům malovinařům Robertu a Vítovi Benešovským ze sousedních Šardic. Degustátory ze sedmnácti komisí oslovil jejich Ryzlink vlašský. „Je to mladé víno s mírným obsahem zbytkového cukru. Pro nás byl ročník 2016 vynikající,“ řekl Robert Benešovský s tím, že při pohledu na silnou konkurenci si vítězství váží o to víc. „Diplom si pověsíme ve sklepě,“ dodal.

Červeným vínům kraloval Dornfelder Zdeňka Buštíka ze Šardic, nejlépe hodnocené rosé vyrobil domácí vinař Jaroslav Vydařilý.

Samostatnou a určitě neméně zajímavou část koštu nabídla čtvrtá celostátní výstava vín z málo pěstovaných odrůd, kterou připravil Spolek Hovoranských vinařů. Svým pojetím a úrovní jde navíc o republikový unikát. „Letos poprvé se nám podařilo získat vzorky také z české vinařské oblasti. Je to vlastně první platforma, kde se málo rozšířené odrůdy mohou na stejné úrovni poměřovat,“ poukázal předseda spolku Petr Fasora.

Podle něj je hlavní důraz kladen na to, že body vínům přidělují odborníci s osvědčením pro hodnocení soutěží a výstav na území Evropské unie, zatříďování na Státní zemědělské a potravinářské inspekci a přidělování známek VOC.

Výstava představuje odrůdy, které z vinohradů už téměř vymizely, ale také ty nově vyšlechtěné, které si teprve své příznivce získávají. „Dlouhodobě dosahuje vynikajících výsledků Noria, je také letošním šampionem bílých vín. Z modrých odrůd je zajímavá třeba Cabernet Dorsa, což je kříženec Dornfelderu a Cabernetu Sauvignon,“ přiblížil Fasora.

A zájem zabrousit do málo probádané oblasti vinařského světa byl veliký. „Pokaždé se na netypická vína hrozně těšíme. Jinak z těch klasických mám v oblibě Chardonnay nebo Sauvignon, u kterého zkoušíme víc vzorků, jestli chutnají po kopřivách, nebo spíše broskvích,“ vyjádřila se jedna z návštěvnic, Marie Reichmannová.

Hovoranská výstava patří mezi tradiční a oblíbené, o čemž vypovídá i to, že sokolovnu milovníci vína zcela zaplnili. „Máme řadu návštěvníků, kteří se velmi rádi každoročně vracejí,“ uvedl předseda Ambroz. Základní organizace zahrádkářského svazu v Hovoranech má nyní asi sedmačtyřicet členů.

Šampioni místní výstavy vín:
Bílé víno 2016. Ryzlink vlašský, Benešovský Vít+Robert, Šardice
Červené víno 2016. Dornfelder, Zdeněk Buštík, Šardice
Nejlépe hodnocené víno rosé 2016. Frankovka, Jaroslav Vydařilý, Hovorany 

Šampioni výstavy vín z málo pěstovaných odrůd:
Bílé víno. Noria 2016, Vinařství Fasora a synové, Hovorany
Červené víno. Nitria 2016, Jiří Malík, Čejč
Nejlepší kolekce. Vinařství Fasora a synové, Hovorany – průměr 86,75 bodů