Podobně záležitost vidí i předseda kontrolního výboru za opoziční Svobodné Petr Buráň. „Bytové domy by se měly opravit a to co nejdříve. My se v zastupitelstvu na prodeji nedohodneme a lidé si je také sami neopraví,“ upozornil Buráň.

Jenže ani jeho návrh na přípravu rekonstrukce, kterou vedení radnice odkládá už více než pět let, nezískal v zastupitelstvu dostatečnou podporu. Většina členů totiž dává přednost prodeji zájemcům z řad nájemníků. „Současný zákon o obcích umožňuje zvolit na základě řádného odůvodnění ceny i výrazně nižší než v místě a čase obvyklé, tedy cenu neodlišující se od těch v minulosti,“ uvedl zastupitel za ODA Květoslav Přibil.

Ilustrační foto.
Archlebov chce novou čističku, schválil pořízení dokumentace

Hodonínští totiž v minulosti rozprodávali bytový fond jen za dvacet procent odhadní ceny. Z více než tří a půl tisíce bytů tak zůstaly v držení města jen necelé čtyři stovky. Nyní ale ruce zastupitelů svazují právnické posudky, které jim zatím nedoporučují prodej pod cenou. „Když jsou tři posudky z jedné mísy, tak je potřeba, aby byl udělaný ještě nezávislý. Navíc jde o byty zanedbané. Jednoznačně podporuji prodej a nějaké riziko trestněprávní odpovědnosti bych neřešil,“ prohlásil zastupitel za Moravany František Novotný.

Dokonce i sami nájemci se chtěli složit na právní vyjádření specialisty. „Každá rodina by dala dva tisíce korun. Sešlo se nás čtyřicet,“ řekla nájemnice Monika Kapitánová s tím, že obyvatelé mají zájem o celkem sedmapadesát bytů.

Nakonec zastupitelé schválili zásady prodeje bytů a to, že problematiku projednají po zhotovení právního stanoviska s možností odchýlení se od ceny obvyklé podle zákona o obcích. Na tom nyní pracují na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. „Termín zpracování je do 10. dubna,“ dodal vedoucí radničního právního odboru Petr Spazier.

Studentky bzenecké školy královaly na mezinárodní soutěži cukrářského umění v Hradci Králové.
Slzy pro cukrářky znamenaly sladké vítězství. Vyhrály soutěž v Hradci Králové