„Jde nám o rozvoj města, chceme podporovat sport, kulturu, cyklodopravu a odstraňovat dopravní závady. Diskutovali jsme také o tom, jak posílit parkování, máme vytypovaných několik lokalit," nastínila hlavní body programu rady složené z ANO 2011, KSČM a Změny starostka Milana Grauová (ANO 2011).

To se poměrně zamlouvá lídrovi sociálních demokratů Romanu Sedlačíkovi. „Některé body jsou sice populistické, ale vítám, že rada něco takového vydala a město půjde správným směrem. Nikdy tady nebylo tolik investic. Když se naplní dvacet procent prohlášení, bude to úspěch. Držím jim palce," uvedl Sedlačík.

Prohlášení ale obrovsky zklamalo lídra opozičních lidovců Ladislava Ambrozka. „Plán by měl být konkrétní, měřitelný, dosažitelný, reálný a termínovaný. Nic z toho se v programu rady najít nedá," prohlásil bývalý místostarosta.

V dokumentu podle něj chybí i jakýkoliv závazek k regulaci hazardu. Naopak ho potěšila podpora startovacích bytů pro mladé rodiny či zachování příspěvků z městského rozpočtu pro základní a mateřské školy. „Ohledně slibu zamezení klientelismu chápu toto prohlášení jako tlustou čáru za dosavadními kroky rady. Přidělování některých dotací v posledním období totiž o znovuzavádění klientelismu svědčí," uvedl Ambrozek.

Na druhé straně se mu nelíbí formulace „zajistíme zrychlení a zkvalitnění práce úředníků městského úřadu". „Domnívám se, že většina úředníků je kvalitních a dělá práci svědomitě. Potřebují stabilitu a důvěru," myslí si křesťanský demokrat.

Lídr Svobodných Petr Buráň považuje prohlášení jen za prázdná slova. „Vydali je až po půl roce. Dosavadní kroky tak ukázaly, jak město neinformuje občany ani u tak velkého projektu, jako je logistické centrum. Obyvatele Nesytu ani majitelé pozemku nic neušili," vyjádřil se opoziční zastupitel.

Skeptický je vzhledem k praxi i u opatření, které by mělo zajistit veřejné projednávání důležitých rozhodnutí a záležitostí ovlivňující život lidí v Hodoníně. „Rada města se minulé volební období uzavřela a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo zlepšit, zvláště když už se ani nepořizuje zápis z rozpravy radních. Odmítli například videozáznam ze zasedání zastupitelů," uvedl Buráň.

Kritikou nešetřil ani předchozí starosta Igor Taptič (Nezávislí). Podle něj se s aprílovými vyjádřeními koalice v poslední době roztrhl pytel. „Poté, co byly navýšené počty místostarostů, členů dozorčích rad a jiných funkcí k uspokojení členů koalice, a plíživě i rodinných příslušníků, přišla řada i na voliče. Vize v programovém prohlášení jsou bohužel jen politickými častuškami, které lidé pokládají za samozřejmé," vyjádřil se exstarosta s tím, že skutečné chování rady je v ostrém rozporu s líbivými frázemi vepsanými do programového prohlášení.

Přestože hodonínští radní vydali programové prohlášení až po pěti měsících vládnutí, z okolních okresních měst nejsou poslední. Práce jejich vyškovských kolegů na programu totiž teprve finišují. Zato břeclavská rada připravila dokument už koncem minulého roku, uherskohradišťská pak na sklonku února.