„První dva ročníky jsem dělal s měkkým pískovcem, loni jsem tvořil ze dřeva Marii a Josefa, letos pracuji na dřevěném kříži a podstavci z těšínského pískovce," říká přerovský rodák.

Vedle něj se boří majzlík do jiného pískovce, hořického, z původně třítunového bloku už vyhlíží oči Medúzy. Jejich autorem je Matěj Bílek, který už u Lužáku vysochal krále i harfistu. „Ohromně se mi tady líbí, rád se sem vracím. Bohužel letos je poslední ročník, z čehož jsem smutný," svěřil se pražský výtvarník.

Ten stejně jako jeho kolegové přetváří letos v Lužicích kámen už jedenáctý den. „I když včera nám práce kvůli dešti příliš nešla, stále jsme v předstihu. Docela jedeme. Většinou začínáme už mezi pátou a šestou hodinou ráno a mezi šestou a sedmou večer končíme, někdy se dá dělat i pět hodin v kuse," přibližuje nasazení Bílek.

Ještě mu zbývá odhalit Medúze ruce, průhledy a některé detaily. „Sochu jsem vytvářel spontánně, hned jsem modeloval. Měl jsem vizi postavy v jeskyni, která se z tohoto temného místa dere ven," nastiňuje zrod dcery mořského boha Forkýse mladý umělec.

Kousek od něj se proměňuje další kus kamene. A nejen on, ale také ruce mladé sochařky Venduly Vítové. Loni vysekala pumu s míčem, která si své stálé místo našla u lužické sportovní haly. Letos mladá autorka vytváří Ldu s labutí. „Hlavní jsem už udělala, takže si teď už jen hraji. Dodělávám vlasy a křídla," říká rodačka z Hradce Králové.

Tu lužické sympozium zlákalo podruhé. „Je to poslední ročník, takže bych už nikdy nemusela mít příležitost se sem dostat. Jelikož studuji na vysoké škole, tak jsem si řekla, že toto sympozium bude pro mě poslední, které absolvuji. Pak už se budu věnovat tomu, abych si našla firmu, v níž se uchytím," vysvětluje studentka restaurátorství.

Ta stejně jako její kolegové často používá vodu z blízkého rybníku. „Spíš než kvůli pařákům je ideální především pro smývání prachu z těla po práci, což bývá docela často," směje se Vítová.

Kolem ní rostou další postavy z řecké mytologie a vodního světa Poseidón, rusalky, Jonáš s velrybou, antický sloup či mušle.

Vernisáž všech děl posledního, devátého ročníku lužického sympozia se uskuteční v přírodním areálu Cihelna v pátek prvního srpna od sedmi hodin večer. Vystoupí také zpěvácká legenda Josef Laufer.