Dnešní den je pro šedesátiletého Miloše Plotnárka z Kyjova šestapadesátým, kdy drží hladovku kvůli údajným podvodům a šikaně lidí z domu, ve kterém bydlí. „Mnoho lidí to považuje za sousedský spor, já jsem však přesvědčen o tom, že došlo k minimálně sedmi trestným činům," sdělil Plotnárek s tím, že se s novináři už nechce bavit. Prozradil ještě, že ráno pije kávu, večer čaj a přes den šťávu.

O jeho hladovce podle informací Hodonínského deníku Rovnost nevěděla ani nejbližší rodina. Dověděla se o ní až po středečním odvysílání reportáže televize Nova.

Důvod, kvůli kterému muž s hladovkou začal, byl úvěr, který si společenství vlastníků bytů v domě na jednom kyjovském sídlišti vzalo na zateplení a výměnu oken. „My jsme s tím nesouhlasili. A manžel se staví proti nespravedlnosti, že i přes náš nesouhlas teď musíme splácet úvěr," vyjádřila se manželka Jaroslava Plotnárková, která podle svých slov manžela chápe.

Hladovku chce její manžel držet až do doby, než dojde k náhradě škod, které jeho rodině údajně vznikly. Jít mělo o výměnu oken, která se podle Plotnárkové musela zaplatit třikrát. Tvrdí, že obohatit se na tom měla předsedkyně společenství vlastníků. „Žádný osobní prospěch z ničeho nemám. Jestliže jsme chtěli udělat zateplení domu, museli jsme dodělat plastová okna těm, kteří je neměli. Peníze jsme vzali z účtu fondu oprav, kam jsme je pak vrátili s tím, že bytům, kterým se okna dodělávala, jsme částku přičetli do úvěru na zateplení," vysvětlila předsedkyně Ludmila Kostihová. Podle ní je vše v pořádku.

Hladovkář na ni už však podal trestní oznámení. „Nedávno jsme obdrželi trestní oznámení od jednoho obyvatele Kyjova, který má podezření, že ve společenství vlastníků dochází k neoprávněnému nakládání s penězi. Prověřujeme to," sdělil policejní mluvčí Petr Zámečník.

I podle člena výboru společenství Ladislava Šafaříka, který má na starosti finance domu, je vše jak má být. „S panem Plotnárkem byl problém, už když jsme začali s opravami domu. Pořád tomu bránil. Na opravy jsme získali jedenapůlmilionovou dotaci. K tomu jsme měli příspěvek od města, takže jemu se na peníze skoro vůbec nesáhlo," řekl Šafařík.

Plotnárkovi teď podle dokladů Kostihové platí navíc necelých tři sta korun. K tomu tři sta padesát korun do fondu oprav. „Mám všechny papíry, které se týkají peněz, a vše je v naprostém pořádku," dodal Šafařík.

O případ se zajímá také vedení Kyjova. „Provedli jsme kontrolu peněz, které společenstvo vlastníků získalo od města a vše je v pořádku. O tom jsem informoval i pana Plotnárka," uvedl místostarosta Kyjova Antonín Kuchař, který hladovkáře navštívil.

Podle internisty Petra Svobody se už Plotnárek blíží k hranici, kdy hladovka může zabíjet. „Šedesátý den je kritický. Jestliže už ji dotyčný drží tak dlouho, musí mít alespoň nějaký příjem bílkovin. Kdyby byl totiž jen o vodě, myslím, že už by po tak dlouhé době hladovění mezi námi nebyl. Jestli se odhodlá pustit znovu do jídla, je důležité, aby to nebylo příliš rychlé," řekl.