V břeclavské veterinární ordinaci se v předchozích čtyřech týdnech objevilo šest případů. „První pes, kterého jsme přijali s tímto virem, umřel. Očkovaný nebyl. Dalších pět psů očkování mělo, tudíž se nám je podařilo zachránit,“ uvedla veterinářka Kamila Kůrková.

Jednalo se o psy do tří let. Nejohroženější jsou v souvislosti s parvovirózou hlavně štěňata. „Vakcína není stoprocentní. Pokud jsou psi mladší nebo nemají zrovna dokonalou imunitu, tak se mohou snadněji nakazit,“ upozornila Kůrková.

Každoročním očkováním se udržuje u psů obranyschopnost. V další břeclavské veterinární ordinaci se s parvovirózou zatím nesetkali. „Vůbec nevím, že by toto onemocnění psů nějak v okolí řádilo. Neslyšel jsem o něm už několik let,“ řekl veterinář Pavel Stehlík.

Nakažlivá choroba může rychle způsobit i smrt zvířete. Zdrojem viru je zejména trus nakažených psů, kdy s ním další přijde další zvíře do kontaktu. „Parvoviróza se u psů projevuje zpravidla průjmy a úporným zvracením. Bez léčby může zvíře uhynout nebo zůstat zakrnělé,“ sdělil Jan Čambala z veterinární správy.

Ilustrační foto.
Otestují traktory nebo mulčovače. Na Kázání ve vinici v Popicích

Vir, který onemocnění způsobuje, se nachází také ve slinách, zvratcích nebo moči. Může se dokonce přenášet na botách.

V okolních obcích s ním zatím problémy nemají. „O podobné nemoci psů tady vůbec nevíme,“ řekla starostka Kostic na Břeclavsku Anna Bradávková.

Podobná je situace na Hodonínsku a Znojemsku. „V praxi jsem se parvovirózou nesetkal zhruba patnáct let. U nás v regionu se prakticky neobjevuje. Před delším časem jsem jen zaregistroval případ u kolegyně v Moravském Krumlově. Zabírají očkování,“ uvedl znojemský veterinář Lubomír Borkovec.

Podle krajského ředitele veterinární správy Jaroslava Salavy je parvoviróza rozšířena celorepublikově. Podrobné záznamy o jednotlivých místech nejsou. „Nelze proto říct, že je jen v určitém regionu nebo ve městě. Za rozšíření může nedodržení očkování,“ upozornil Salava. Žádné opatření nebo ohniska výskytu veterinární správa momentálně vyhlásit neplánuje. V případě nákazy není ze zákona povinnost případy hlásit.

Parvoviróza
• Napadá psy, zejména štěňata do jednoho roku.
• Výskyt: Lanžhot
• Přenos: trus, moč a zvratky psů
• Příznaky: průjmy, zvracení. Žádné opatření nebo ohniska výskytu veterinární správa nevyhlašuje

DAVID KVAPIL