„Žádosti o půjčky a dotace ve druhém kole by neměly přesáhnout půl milionu korun, takže ve fondu zbyde minimálně jeden a půl milionu," informoval vedoucí odboru ekonomiky a financí Marián Maňák s tím, že zájemci musí ve třetím kole podat žádost do patnáctého listopadu.

Tu pak posoudí zastupitelstvo. Na podporu bydlení vymezí radnice každý rok částku čtyři miliony, v posledních letech ale zájem o tyto půjčky klesá.

V prvním kole se šesti zájemcům vyplatilo dohromady kolem jednoho milionu čtyř set tisíc. V druhém kole jsou žádosti pouze dvě. „Pokles zájmu je způsobený několika faktory. V prvé řadě, když se člověk rozhodne rekonstruovat, tak to většinou dělá ve velkém. A celkovou rekonstrukci bytu nebo domu peníze ze stavebního fondu nepokryjí. Půjčky jsou vyhrazené pro konkrétní opravy. Také výrazně klesly úroky podobných půjček od bank, takže se lidé více kloní k nim," vysvětlil Maňák.

V posledních letech se tak všechny peníze z fondu neupotřebily a dostalo se na každého, kdo splňoval podmínky půjčky. Musí se u ní také ručit, například nemovitostí.

MICHALELA HAVLÍČKOVÁ