Přehlídku třiadvaceti huspenin si nenechala ujít ani výprava z Vacenovic. „Je to výborná akce, kde si snad každý podle své chuti vybere. Jen bych doplnil zdejší recepty huspeninou, kterou připravuji já, je z uzených kotků,“ prozradil Miroslav Blahúšek.

Nejen ochutnat, ale hlavně nabídnout svůj kulinářský počin přijela do Milotic Jaroslava Kundratová z Ratíškovic. „Drkotinu vařím jedenkrát ročně, vlastně vždy před koštem. Opět je čerstvá, jelikož máme právě po zabijačce,“ sdělila pravidelná účastnice s tím, že konzumace této pochutiny prospívá především kloubům.

Pořadatelé z místního hasičského sboru pro příchozí nachystali pestrý výběr, pod kterým se pořádně prohýbaly stoly. Kromě sulcové klasiky si totiž přišli na své také milovníci pomazánek a dalších specialit, jako jsou nakládané patizony či houby anebo vajíčková roláda.

Penízovka sametonohá
Zimní houby v Podyjí lze jíst i syrové, míní botanik

Nejvíce však dospělé zaujala expozice likérů a ovocných destilátů. „Sehnali jsme jich celkem sto třicet, zajímavostí je třeba domácí absint,“ upozornil Jiří Sochor.

Pálenky mohli příchozí ochutnávat podle libosti, u drkotin měly více než dvě stovky hostů na degustaci dvě hodiny. Pak rozhodly o trojici nejlepších. Bronz zůstal doma díky Jiřímu Vařákovi. Stříbro putovalo vracovským hasičům.

Šampionem koštu se pro rok 2018 stal majitel restaurace v Mistříně Radek Šťastný. „Byl jsem už dvakrát druhý, tentokrát jsem zvítězil. Tuto drkotinu připravuji i přátelům, je podle starého rodinného receptu,“ dodal Šťastný.

Pořadatelé se po úspěšném koštu už pomalu připravují na svoji akci roku, tu uspořádají první neděli v květnu u příležitosti žehnání nové zbrojnice.