„Především pro starší to bylo často komplikované. Po schodech to bylo pro ně náročné, ani výtahem to nebylo jednoduché. Jsou například takoví, co se výtahem jet bojí," připomněla vedoucí organizačního a právního odboru radnice Vanda Vykydalová. „Při cestě z výtahu pak někteří příchozí i bloudili. Ne každý se dokáže v chodbách úřadu dobře orientovat," dodala.

Nyní jsou všechna základní místa, kam klienti úřadu chodí nejčastěji, v jenom místě, a to hned za hlavním vchodem do radnice naproti bývalé podatelny. Ta je nyní zrušena a co bude na jejím místě, se bude teprve rozhodovat. „Je naší snahou být lidem co nejblíže. Tímto krokem bude vyřizování pro ně komfortnější," shrnul hlavní důvod změny starosta města František Lukl.

V prvních dnech po změně byli někteří příchozí zmateni tím, že při příchodu na původní podatelnu narazili na zabedněné okýnko. Z nové podatelny je ale na tu starou vidět, takže se pracovnice mohli klienta hned ujmout.

Změna čeká také na ty, kteří v Kyjově vyrazí na matriku. Ta musela novým prostorům ustoupit a zatím sídlí vedle klientského centra a lidé se k úřednicím dostanou kolem schodů. „Jde ale jen o dočasné umístění. Prostory jsou pro fungování matriky stísněné. Připravíme pro ni pravděpodobně nové v budově Komerční banky, kde už nyní funguje podobná agenda, jako je například vyřizování občanských průkazů či pasů," vysvětlila vedoucí odboru.

Ani klientské centrum ale není úplně kompletní. Přibližně do měsíce v něm přibude informační kiosek podobný tomu, který je nyní u vchodu k městským strážníkům. „V kiosku bude například možné si vyhledat odjezdy autobusů či vlaků, nebo přečíst sdělení městského úřadu. Budou tam také informace o nejbližších akcích, které se budou ve městě konat," přiblížila možnosti plánovaného přístroje Vykydalová.

Zřejmě poslední změnou v klientském centru bude pak výzdoba. Zatím holé zdi místnosti ozdobí tři vybraná díla studentů místního gymnázia.

„Domluvili jsme se s radní Truschingerovou, že na gymnáziu zorganizuje výtvarnou soutěž na téma kyjovské radnice. Ze soutěžících výtvorů pak vybereme tři nejlepší," přiblížila plánovanou soutěž vedoucí organizačního odboru.