Kdyby měl muž v telefonu chytrou mobilní aplikaci záchranka, mohla být pomoc rychlejší. „Velmi pomůže když lidé volají například z lesa, turistické cesty, z oblasti okolo velkých vodních nádrží, z dálnice. V těchto místech se dostáváme do situace, kdy není snadné pacienta najít,“ vyjmenovala Bothová. Podle ní záchranáři složitě hledají pacienty i v zahrádkářských koloniích.

Právě aplikace Záchranka pomůže lokalizovat polohu volajícího. „Záchranný proces zahájí uživatel pouhým přidržením tlačítka aplikace. Ta zjistí jeho přesnou polohu, z vyplněného profilu vezme informace jako rodné číslo, trvalé bydliště nebo kontakty na blízké osoby a odešle na brněnský centrální server,“ popsal tvůrce aplikace Filip Maleňák.

Pak už vše běží automaticky. „Nouzovou zprávu přijme krajská záchranná služba. Připojení k internetu není nutné, telefon může posílat formátovou SMS zprávu,“ upřesnil Maleňák.

Železniční přejezd. Ilustrační foto.
Vnorovský přejezd uzavřou kvůli opravám

Problémem ale může být nedostatečný signál nebo vybitý telefon. „Pokud nemáte signál v telefonu, aplikaci využít nemůžete,“ upozornil Maleňák.

Podle údajů neziskové organizace Aplikace Záchranka se sídlem v Brně pomohl chytrý mobilní systém na jižní Moravě zachránit téměř pět tisíc lidí. Tak jako například cyklistu v Jedovnicích na Blanensku. „Já jsem na kole u Jedovnic a zlomil jsem si asi nohu v kotníku. Potřebuji záchranku,“ zní ze záznamu na stránkách organizace.

V hovoru reaguje telefonistka operačního střediska a s přesným popisem polohy podle GPS souřadnic vysílá na místo hasiče s terénním vozem a nosítky.

Aplikace Záchranka funguje pouze na dotykových telefonech a hodinkách Apple Watch. „Nemůžete ji spustit z tabletu, notebooku ani počítače. A to proto, že je součástí celého záchranného procesu i hovoru s operátory na lince sto padesát pět,“ upozornila mluvčí organizace, která systém provozuje, Klára Majíčková.

Podle tvůrce systému Filipa Maleňáka se aplikace dočkají v budoucnu i uživatelé upřednostňující chytré náramky, například sportovci.

Aplikace Záchranka:
Mobilní aplikace odešle jedním stiskem tlačítka údaje o poloze přímo operačnímu středisku záchranářů.
K dispozici jsou i osobní údaje včetně rodného čísla, zdravotním stavu pacienta i užívaných lécích, blízkých osobách
Uživatel může zadat i kontakty na osoby blízké.
Aplikaci už na jižní Moravě zachránila téměř pět tisíc lidí.
Nelze ji užívat na počítači, tabletu, ani notebooku. Jen v dotykovém telefonu. Potřebný je signál.
K dispozici je na stránkách zachrankaapp.cz.