Kromě přednášek o světě médií od doktorandky olomoucké katedry žurnalistiky Zdenky Burešové nebo antropoložek o pomoci uprchlíkům se návštěvníci Pestrovečera mohli do problematiky ponořit i prostřednictvím divadelní hry Moravské pašije. „Jde o uvědomění si důležitých věcí, pravdy a jejího hledání," podotkl Toman.

Právě drama Vítězslavů Marčíků oslovilo téměř plné hlediště. „Nejsem sice nějaký divadelní fajnšmekr, ale představení, která jsem sledoval při Pestrovečeru, se mi velice líbila," svěřil se Radim Zlámal z Hodonína.

Organizátoři nabídli hostům také širokou paletu výstav. „Jde o pestrou směs děl autorů z nejbližšího okolí. Nejdřív jsme jich několik oslovili a pak si počkali na to, kdo bude chtít spolupracovat. Letos tak byla k vidění převážně malba," řekla jedna z organizátorek Kristína Hasíková, která vystavovala i na minulém ročníku zeleného festivalu. Nakonec svoji tvorbu představila v mikulčickém kulturním domě hned desítka výtvarníků.

Další expozice nabídly fotografie čejkovického Venkova očima mladých, Nenávist ti nesluší či Fashion Revolution neboli revoluční módu. „Odkrývá, co stojí za tím, že si u nás můžeme koupit velice levné oblečení ze zemí třetího světa a jaký to má vliv na ty, kteří jsou nuceni je za velmi drastických podmínek vyrábět," přiblížil Toman.

Dále se mohli příchozí zapojit do několika workshopů – vyzkoušet si poctivou mapu Mikulčic, recyklotvořit či diskutovat v Hajd parku. Bohatý hudební program je pak čekal večer. V pátek zahráli folkrockoví Gebrill Mood, v sobotu pak brněnská alternativní Kochlea, slovenští bluesmani ZVA 12–28, kapela Traband, ska-dechový Skalingrad United a rockový Wild Tides z pražského Žižkova. „Jsme tady poprvé a přijeli jsme především na ZVA 12–28 a Traband," svěřila se Barbora Šafránková z Mikulova.

Hudba je sice velkým lákadlem Pestrovečera, ale řada návštěvníků oceňuje především celkovou atmosféru akce. „Dorazili jsme na pestrý večer, a to už popáté za sebou. Přijíždím na celý festival a beru s sebou i kamarády, ty jsem tentokrát pozval především na divadlo, ale zůstali tady i pak," řekl Karel Mikulica z Hodonína.

Ten má na Pestrovečeru rád také jídlo. „Těším se na tradičně výborný guláš. Když jsem jej tady jedl poprvé, tak mi velice zachutnalo maso, u kterého jsem později zjistil, že je sójové. Bylo skvělé," dodal účastník festivalu.

Výtěžek ze vstupného jde na dobrovolnickou práci Hnutí Brontosaurus na Podluží.