„První téma, ve kterém jsem uspěla, bylo Sýrování. Vymyslela jsem recept Hermelín na dece,“ připomněla předloňské finále Mikšánková.

Rok na to bodovala tentokrát v Zapomenutých receptech. „Bylo to jednodušší v tom, že jsem jej nevymýšlela. Byl to totiž recept našich prababiček přímo z Hodonína a jmenuje se Netyja, což je bramborová pochoutka, která opravdu chutná,“ pousmála se hodonínská kuchařka.

Letos si porota Receptáře pošmákla na jiné její pochoutce. I na téma Medování se jí dařilo. „Vymyslet recept s medem bylo obtížné. Rozhodně by neuspěly medovníky nebo perníčky, jelikož porota je velice přísná a hodnotí i nápad receptu,“ upozornila Mikšánková.

Ta tak šla do boje receptem na krůtí prsa na medové omáčce neboli s Krůtími šneky. „Porota byla velice přísná jak na oblohu, tak přílohu. Jako přílohu jsem zvolila brambory vykrájené na malé kuličky, které jsem poté orestovala na cibulce. Jako oblohu jsem dodala plátek zavařeného ananasu a na něj jsem položila kopeček nastrouhané mrkve, kterou jsem dvanáct hodin marinovala s kousky ananasu v ananasové šťávě,” popsala přípravu medového šampióna hodonínská kulinářka. Ohromenou porotu si získala ideálním snoubením chuti.

Do finále Receptáře se dostane jen nejlepších deset ze zhruba dvou set receptů. Kuchařka z Hodonína se snaží jít do boje s tím, co běžně vaří. Například zmíněnou Netyju mají moc rádi její vnuci. Pro účely soutěže se maximálně odváží známý recept upravit. Doma nejraději připravuje všechny druhy masa a zvláště krkovičku.

Recept na krůtí šneky

Krůtí maso nakrájíme na proužky. Osolíme, opepříme a přidáme sladkou papriku.

Na maso dáme ochucený špenát, na to dáme haši (ze zbytků okrájeného masa). Srolujeme do tvaru šneka, propíchneme špejlí a dáme zapéct v pečícím rukávu. Po upečení dáme do středu sušenou švestku a přelejeme marinádou. Nejlepší příloha malý brambor.

Marináda: 3 lžíce fijónské hořčice, 3 lžíce medu, 3 lžíce piva, 5 lžic sezamového oleje, citronová šťáva.