VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Receptář vyhrála s krůtími šneky

Hodonín – Její kuchařské umění silně zapůsobilo nejen v teple rodinného krbu, ale i u televizních diváků. Recepty Jarmily Mikšánkové z Hodonína už opakovaně slavily úspěch v Receptáři prima nápadů. Dvakrát se její jídla dostala mezi ta nejlepší. Potřetí dokonce vyhrála.

21.11.2011
SDÍLEJ:

Vítězka Medování v Receptáři prima nápadů Jarmila Mikšánková z Hodonína.Foto: DENÍK/Petr Turek

„První téma, ve kterém jsem uspěla, bylo Sýrování. Vymyslela jsem recept Hermelín na dece,“ připomněla předloňské finále Mikšánková.

Rok na to bodovala tentokrát v Zapomenutých receptech. „Bylo to jednodušší v tom, že jsem jej nevymýšlela. Byl to totiž recept našich prababiček přímo z Hodonína a jmenuje se Netyja, což je bramborová pochoutka, která opravdu chutná,“ pousmála se hodonínská kuchařka.

Letos si porota Receptáře pošmákla na jiné její pochoutce. I na téma Medování se jí dařilo. „Vymyslet recept s medem bylo obtížné. Rozhodně by neuspěly medovníky nebo perníčky, jelikož porota je velice přísná a hodnotí i nápad receptu,“ upozornila Mikšánková.

Ta tak šla do boje receptem na krůtí prsa na medové omáčce neboli s Krůtími šneky. „Porota byla velice přísná jak na oblohu, tak přílohu. Jako přílohu jsem zvolila brambory vykrájené na malé kuličky, které jsem poté orestovala na cibulce. Jako oblohu jsem dodala plátek zavařeného ananasu a na něj jsem položila kopeček nastrouhané mrkve, kterou jsem dvanáct hodin marinovala s kousky ananasu v ananasové šťávě,” popsala přípravu medového šampióna hodonínská kulinářka. Ohromenou porotu si získala ideálním snoubením chuti.

Do finále Receptáře se dostane jen nejlepších deset ze zhruba dvou set receptů. Kuchařka z Hodonína se snaží jít do boje s tím, co běžně vaří. Například zmíněnou Netyju mají moc rádi její vnuci. Pro účely soutěže se maximálně odváží známý recept upravit. Doma nejraději připravuje všechny druhy masa a zvláště krkovičku.

Recept na krůtí šneky

Krůtí maso nakrájíme na proužky. Osolíme, opepříme a přidáme sladkou papriku.

Na maso dáme ochucený špenát, na to dáme haši (ze zbytků okrájeného masa). Srolujeme do tvaru šneka, propíchneme špejlí a dáme zapéct v pečícím rukávu. Po upečení dáme do středu sušenou švestku a přelejeme marinádou. Nejlepší příloha malý brambor.

Marináda: 3 lžíce fijónské hořčice, 3 lžíce medu, 3 lžíce piva, 5 lžic sezamového oleje, citronová šťáva.

Autor: Petr Turek

21.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 73 Kč

Pomocníci v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 73.2 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Balajková Soňa-Restaurace Bonanza, , třída Komenského č.p. 49/17, 697 01 Kyjov 1., Upřesňující informace: Pomocná síla v kuchyni , Veškeré pomocné práce v kuchyni, příprava dezertů zeleniny příloh atd., Zam. výhody: Obědy zdarma., Kontakt: tel. 777 088 823, osobně na adrese: Restaurace Bonanza, třída Komenského č.p. 49/17, , Kyjov - denně od 10:00, e-mailem: info@restauracebonanza.cz.. Pracoviště: Balajková soňa-restaurace bonanza, třída Komenského, č.p. 49, 697 01 Kyjov 1. Informace: Soňa Balajková, +420 777 088 823.

Management - Hlavní sestry v oblasti zdravotnictví Všeobecná 23 000 Kč

Hlavní sestry v oblasti zdravotnictví Všeobecná sestra. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Charita Kyjov, třída Palackého č.p. 194/30,, 697 01 Kyjov 1., Upřesňující informace: Činnost zdravotnického pracovníka s odborností 925 dle vyhlášky č. 55/2011Sb., §4 a §54. Práce s pacienty chronickými a terminálními v jejich domácím prostředí dle ordinace praktického lékaře nebo odborného lékaře z nemocnice, vyšetření a stanovení ošetřovatelské diagnózy, stanovení ošetřovatelského plánu. Požadujeme odbornou způsobilost dle novely zákona č. 96/2004 Sb., zák. č. 201/2017 Sb., vzdělání v oboru všeobecná zdravotní sestra - ÚSO s maturitou, VOŠ zdrav., trestní bezúhonnost, dobrý zdravotní stav, vstřícnost a empatie k pacientům, schopnost pracovat samostatně, spolehlivost, pečlivost, pružnost, řidičský průkaz sk. B, minimálně tříletou praxi u lůžka, praxi ve zdravotnictví, uživatelskou znalost PC, ranní a večerní služby vč. víkendů a svátků., Zam. výhody: 25 dní dovolené, příspěvek na stravu, platové ohodnocení dle vzdělání a délky praxe, Kontakt: tel. 518 323 766 v prac. dny od 7:00 do 15:30, osobně na adrese: Palackého 194, Kyjov v prac. dny od 7:00 do 15:00, e-mailem: chos.dh@kyjov.charita.cz. Pracoviště: Charita kyjov, třída Palackého, č.p. 194, 697 01 Kyjov 1. Informace: Blažena Hanáková, +420 518 323 766,777 805 001.

Administrativa - Odborní pracovníci v oblasti personalistiky, 25 000 Kč

Odborní pracovníci v oblasti personalistiky, ekonomové práce Personalista / mzdová účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Personální agenda a řešení aktuálních personálních situací v rámci firmy, odpovědnost za uplatňování a dodržování pracovněprávní legislativy, včetně lékařských prohlídek, tvorba směrnic, vnitřních předpisů. Správa docházkového systému. Mzdové účetnictví. Znalost pracovně právních předpisů nutná.. Pracoviště: Vinařství mutěnice, s.r.o., Údolní, č.p. 1174, 696 11 Mutěnice. Informace: Jana Bílková, +420 608 575 875.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 14 000 Kč

Pomocníci v kuchyni pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Měšťanská 3786/72, 695 01 Hodonín. Praxe výhodou. Poukázky na sportovní využití. Kontakt na tel. 724 369 148 od 7:00 do 17:00 hod, na mail: manager.restaruace@bowling-restaurace.cz. Pracoviště: Boreho s.r.o., Měšťanská, č.p. 3786, 695 01 Hodonín 1. Informace: Jana Mráková, +420 724 369 148.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Krejčiřík začíná odznova už posedmé boj s rakovinou. Teď se vrátil k dětskému snu a osvětu o své nemoci šíří díky závodům s auty. A se svým týmem slaví úspěchy.
6

Závodí a bojuje s rakovinou. Už posedmé. To už s kdekým psychicky zacloumá, říká

Festival národů Podyjí nabídl nášvěvníkům na dvacet stánků se specialitami z různých evropských kuchyní.
22

Gurmánské speciality z 20 zemí: krétský guláš na cibulkách? Strifado z králíka

Král obhájil vítězství. Za 20 minut snědl úctyhodných 114 meruňkových knedlíků

Miroslav /REPORTÁŽ/ - V Miroslavi je nezvykle živo a proudí zde stovky návštěvníků z blízka i daleka. Všichni se přijeli podívat na dvacátý devátý ročník Miroslavského meruňkobraní s Jarmarkem u Floriána, který se odehrává v historické části města.

Letní běh na lyžích a s kulichem vznikl jako protest. Děti si neměly kde hrát

Nemojany /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Pořádně se obléct, nezapomenout kulicha ať neomrznou uši a hurá na lyže. V zimě na sjezdovce celkem běžná věc. Zalyžovat si v červenci, to už by jen tak někoho nenapadlo. Výjimkou jsou Nemojanští. Je sobota dopoledne a v takzvaném Kozím výběhu za obcí se koná sraz veteránů. Doplněný je právě o závody v lyžování.

Žně potěšily jen pekaře, výrazně přibylo požárů na polích. Škody jdou do milionů

Jižní Morava - Rané žně zemědělcům radost nepřinesly, výnosy jsou horší. Farmáři mají obavy z nedostatku sena. Přibylo požárů techniky na polích.

Děti projdou kosmickým výcvikem. Zjistí, kolik by vážily na Venuši

Brno – Projít se po Marsu, vstoupit do kokpitu vesmírného raketoplánu nebo se točit v gyroskopu. Na tyto zážitky se mohou těšit lidé, kteří do konce srpna navštíví výstavu Cosmos Discovery na brněnském výstavišti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT