„Dříve jsem měla celkem pěkný důchod, osm tisíc sedm set korun. To jsem byla spokojená. Ale teď, když všechno podražuje, jsou lidi chudáci,“ stýská si důchodkyně. Strmě stoupající náklady na život se svým dopadem nevyhýbají právě ani obyvatelům domova důchodců.

Paní Zaoralová žije v hodonínském domově důchodců už šest let. Stejně jako jiné staré lidi ji trápí spousta zdravotních potíží, namátkou těžká artróza nebo potíže se srdcem a žílami. Celkem musí brát denně i více než patnáct různých léků.

„Kde máme my, důchodci, na ty léky brát peníze?“ domáhá se neznámé odpovědi. „A to jsou tu i větší chudáci než já,“ dodává žena.

Za tříměsíční balení speciálních léčivých náplastí zaplatila paní Zaoralová ještě před zavedením poplatků za recept sedm set korun. Nyní si navrch připlatí dalších třicet korun. Pro někoho možná směšná částka, pro důchodce žijícího na hranici chudoby však může jít o smrtící ránu pro jeho peněženku.

Pokud je to možné, snaží se důchodkyně za pomoci personálu z domova důchodců, který léky většinou obyvatelům opatřuje, ušetřit například tím, že si pořizuje větší balení léků. Vyjde to totiž o něco málo výhodněji.

Za další potřebné medikamenty utratí paní Zaoralová měsíčně okolo tří set korun. Celkově se tak částka, kterou nemocná žena vydá za svoje zdraví, pohybuje minimálně okolo pěti set třiceti korun. Když k tomu připočte nově zavedený poplatek za osm receptů (na patnáct různých léků), vyjde jí šokující částka čtyři sta padesát korun. Zapomenout nesmí ale ani na prohlídky u lékaře, kterého starší lidé nezřídka také potřebují navštívit.

Přesto nebo právě proto, že svou situaci těžko změní, má paní Zaoralová ve věci jasno. „To se to pánům ministrům něco vymýšlí, když sami berou statisíce,“ míní.

O tom, jak se se změnami ve zdravotnictví vyrovnají důchodci, hovoří Jana Matušinová:

Staří myslí víc na jiné, než na sebe

Hodonín/ Žít bez léků či lékařské péče je pro staré lidi takřka nepředstavitelné. Nad tím, jak důchodci ustojí zavedení poplatků a změn ve zdravotnictví, se zamyslela Jana Matušinová, ředitelka hodonínského S – Centra, nástupnické organizace domova důchodců.

Jak výrazný dopad podle vás bude mít zavedení poplatků za recepty na staré lidi?
Zásadní dopad to snad mít nebude. Spousta seniorů má peníze například na vkladních knížkách. Pokud by se náhodou dostali do finančních potíží, měli by jim finančně vypomoci děti a příbuzní.

Takže si nemyslíte, že by důchodci měli mít z poplatků nějakou výjimku podobně jako lidé v hmotné nouzi?
Myslím, že ani ne. A to přesto, že to bude vlastně naše starost navíc, protože málokdo z našich obyvatel je schopný si léky obstarávat sám. Máme totiž mnoho papírování, když jim útraty za léky strháváme z důchodů.

Jaké jsou převážně ohlasy seniorů na nově zavedené poplatky?
Negativní. Mají strach, ženebudou vycházet s penězi. Což se někdy stává, protože staří lidé myslí pořád na někoho jiného, jen ne na sebe.