Matušinová Deníku sdělila, že se v září rozhodovala pod nátlakem zástupce zřizovatele a v časové tísni dvou dnů, jestli do konce minulého roku rezignuje, nebo ji krajští radní odvolají. „Za tak krátkou dobu jsem neměla možnost ověřit si důvod pochybení, které mi bylo sděleno. Následně jsem obdržela vyjádření nezávislé firmy zabývající se veřejnými zakázkami, že jsem nepochybila. Po poradě s právníkem jsem rezignaci odvolala,“ uvedla.

Její setrvání ve funkci požadovali i pracovníci domova. „Její lidský přístup dává zaměstnancům dobrý pocit z práce a v zařízení vládne prostředí, které je v tomto psychicky náročném oboru pro výkon práce velmi důležité,“ napsali radním. „Dopis podepsalo 38 zaměstnanců. Z důvodu směnností a časové tísně nemohlo podepsat všech 56,“ sdělila ekonomka domova Lenka Luzertová.

Těžba štěrkopísku, ilustrační foto.
Obyvatelé proti těžbě? Další neúspěch. Ministerstvo zamítlo připomínky kraje

Odpověděl jim náměstek hejtmana pro sociální věci, sociální demokrat Marek Šlapal. „Příčiny rezignace paní ředitelky je nutné hledat pouze v jejím nerespektování rozhodující investiční pozice zřizovatele a v této rovině s ní bylo také jednáno,“ napsal.

Kraj kladl Matušinové za vinu, že zveřejnila vítěze veřejné zakázky na půdní vestavbu, když od něj neměla odsouhlasené její dofinancování. To přišlo až následně. O tom, jak měla postupovat, se kraj pře s jejím právníkem. Radní odvolání rezignace od Matušinové nepřijali. „Pokud někdo odejde, může se přihlásit znovu do výběrového řízení,“ reagoval Šlapal.

Strážnické brambůrky rozšiřují výrobu, do dvou let investují do modernizace a rozšíření skladů až 140 milionů korun.
Strážnické brambůrky chtějí i v USA

To také ředitelka udělala. Podle informací Deníku má být jednou ze čtyř uchazečů o funkci.

Dosavadní postup kritizovala bývalá náměstkova stranická kolegyně Hana Vozdová z Hodonínska. „Jednání a chování Jany Matušinové bylo čestné a profesionální. Její vynucená rezignace na ředitelské místo, které by mělo být připraveno pro konkrétního člena ČSSD, mě přimělo rezignovat,“ vysvětlila důvody svého odchodu z funkce i ze strany bývalá předsedkyně ždánických sociální demokratů Vozdová.

Podle Šlapala, každé výběrové řízení provázejí spekulace. „Vždycky se najdou lidé, kteří ví, jak dopadne,“ uvedl.