Restaurace Na radnici se totiž minulý týden otevřela hostům, a to s novými provozovateli. „Začalo to ale už novoroční česnečkou, na kterou jsem naloupala pět kilo česneku. Byl to takový křest naší zbrusu nové kuchyně. Sto čtyřicet litrů, celkem sedm set porcí česnečky. Všechno se snědlo a ještě chybělo,“ připomíná ostrý start restaurace nová provozovatelka Lenka Pavlů.

Ta otevřela tradiční restauraci spolu se svým mužem Martinem. S ním už deset let zajišťují chod a nabídku bufetu v městské sportovní hale. A nejen tam. Rozjeli spolu totiž i samoobslužnou restauraci Slávia na Národní třídě. „Tehdy mě ani nenapadlo, že do roka otevřu s manželem další restauraci,“ podotýká provozovatelka.

Územní pracoviště Finančního úřadu v Hodoníně.
Daň z nemovitostí 2024 na Hodonínsku. Lidé zaplatí o stovky víc než loni

Zároveň upozornila na to, že pánem nové kuchyně se stal profesionální kuchař s dlouholetými zkušenostmi z gastronomie v Anglii a Francii. K sobě má pak dvojici kuchařů, jednoho ze Zlína a druhého z domácího Hodonína. „V pátek při otevření byl docela šrumec, měli jsme úplně plno. Teď v týdnu, je to tak, že máme obsazených pět, šest stolů, další den třeba čtyři. Jeden den chodí hosté na meníčka a druhý přicházejí hlavně večer,“ nastínila první dny po otevření provozní Ivana Tomanová.

Restauraci Na radnici, která láká na staročeskou kuchyni v moderním pojetí vyzkoušel například Richard Brhel. „Dával jsem si krůtí medailonky s grilovanými lusky a slaninou, což mi velice chutnalo. Navíc máme s Martinem Pavlů dlouhodobě dobré zkušenosti, hlavně co se týká rautů. Můžu jen doporučit,“ svěřil se Brhel.

Úterní sčítání rekordního výtěžku Tříkrálové sbírky v Hodoníně.
VIDEO: Rekordně štědrá Tříkrálová sbírka v Hodoníně, lidé dali skoro půl milionu

Noví provozovatelé počítají v pronajatých prostorech od města s kapacitou až sto sedících hostů. Pro ně může personál připravit stovky porcí. „Kuchyně sice může vyprodukovat až osm set jídel denně, ale důležitá je pro nás kvalita. Chceme, aby zákazník od nás odcházel s plným a spokojeným břichem,“ nasvětlila plány provozní s tím, že si chce restaurace zakládat na A la carte menu, jejichž čas přichází po patnácté hodině.

Počítají tady také s živou hudbou či degustacemi vín od regionálních vinařů. „Už máme i rezervace na některé akce, budeme tady mít první svatební hostinu, křtiny a plánujeme narozeninové oslavy. Zatím máme rezervace na tři nebo čtyři,“ prozradila Lenka Pavlů. Silvestra by pak mělo pod radnicí oslavit na osmdesát hostů z Německa.

Zdroj: Deník/Petr Turek

Nyní čeká na příznivce zlatavého moku pod radnicí tanková extra hořká dvanáctka Bitr a jedenáctka Mušketýr. Co se týká poledních meníčkových hlavních jídel, ty se pohybují mezi 135 až 155 korunami. Manželé se chystají také na oživení nahoře. „Plány jsou veliké. Plánujeme zahrádku vepředu i rozjet terasu, což je krásné a kouzelné místo,“ dodala Pavlů.

Už při scházení do restaurace se hosté mohou pokochat historií budovy zachycenou na zvětšených dobových fotografiích, jejichž počet se má ještě výrazně rozrůst. Jak dodal znalec hodonínské historie Antonín Kučera, prostory pod radnicí nesly v minulosti různé názvy, jako je sklep, pohostinství nebo restaurace. „Mimo jiné si ji oblíbil i světoznámý malíř Joža Uprka,“ dodal Kučera.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hodonínská nemocnice chystá tlustou čáru za uhlím

Zdroj: Deník/Petr Turek