Šampiona mezi lahůdkovými směsmi, klobáskovou pomazánku, připravila Libuše Jahodová. „Každý rok dělám nějakou jinou. I tahle má tedy svoji premiéru,“ zasmála se obyvatelka Bukovan, která si za prvenství odnesla dort.

Chutí a vůní na návštěvníky čekala celá spousta. Od klasických česnekových, přes rybí, salámové škvarkové až po pomazánky s netradičními názvy – Riccota smoked cheese, Eňo ňuňo z červeného zelí nebo Žanetčino tajemství. Všechny věnované místními domácnostmi či z okolních obcí.

Do nabídky koštu každoročně přispívá sardinkovou a bryndzovou pomazánkou Markéta Lungová. „Zatím jsem nevyhrála. Tedy mezi pomazánkami. V tombole jsem dříve získala část kuchyňské linky,“ pochlubila se Lungová. I v letošní tombole bylo z čeho vybírat. Mezi cenami se objevila mikrovlnná trouba, gril i sendvičovač.

Podle předsedy pořádající Tělovýchovné jednoty Družba Bukovany košt pomazánek vznikl velmi spontánně. V hospodě. „Máme košt vín i pálenek, tak jsme si řekli, proč neudělat i nějaký jiný. Pro první ročník jsme využili jen horní patro sokolovny. Jenže zájem byl tak veliký, že jsme pak už museli do hlavního sálu,“ prohlásil předseda.