Do tohoto týdne zemřelo na jihu Moravy s pozitivním testem na nový koronavirus přes dva a půl tisíce lidí. „Průměrný věk zemřelých je osmdesát let,“ sdělila Renata Ciupek z krajské hygienické stanice. Jednou z obětí se na začátku března stal i poslanec a neurochirurg Jiří Ventruba z Modřic na Brněnsku.

Rizikoví jsou podle hygieniků zejména důchodci ve věkové skupině nad pětasedmdesát let, což potvrzuje i potřeba hospitalizace. „Infekce koronavirem zvláště v tomto věku může být významnou komplikací dlouhodobých závažných chronických onemocnění," podotkla Ciupek.

Online diskuze Deníku k tématu zdražování potravin kvůli povinným kvótám
VIDEO: Zdraží české potraviny kvůli kvótám? Deník se ptal odborníků

Ve Fakultní nemocnici Brno umírají pacienti s covidem skoro denně. „V sobotu to byli dva lidé, v neděli tři, v pondělí nikdo,“ přiblížila mluvčí Veronika Plachá.

V největší nemocnici na jihu Moravy se k úterý léčilo 173 pacientů s koronavirem, dvaapadesát leží na jednotce intenzivní péče. Ve druhé fakultní nemocnici bylo osmdesát pacientů s Covid-19. „Deset na umělé plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

U svaté Anny funguje také systém psychosociální intervenční služby. Zdravotníci poskytují podporu blízkým pacientů i zdravotníkům.

Konec pandemie

Témata volajících na linku nyní spojuje právě covid. „Od podzimu 2020 dominuje a zesiluje problém celkové fyzické a psychické vyčerpanosti zdravotníků a s ním spojený nedostatek času a energie pro rodinu, děti, bez vize viditelného konce pandemie. Dále to jsou partnerské problémy vzniklé zmíněným nedostatkem času a energie, distanční výuka dětí, testování a očkování, opět strach o své blízké, vážný průběh onemocnění a zvýšený počet úmrtí pacientů, příbuzných či kolegů zdravotníků a nedostatečná podpora nadřízených,“ vyjmenovala koordinátorka Eva Justrová.

Novou jednotku pro pacienty, kteří mají výrazně sníženou obranyschopnost vůči infekčním onemocněním, otevřeli v pondělí ve Fakultní nemocnici Brno.
Nejmodernější vybavení, účinná filtrace vzduchu. V Brně otevřeli novou JIP

Loni na jaře podle ní rezonovalo hlavně téma nedostatku ochranných pomůcek i strach z neznámého viru.

Nejtěžší jsou situace úmrtí blízkých v rodině či kolegů zdravotníků. „Nejen v souvislosti s Covid-19, ale i situace, kdy je volající naprosto vyčerpaný a má nechuť k práci, k rodině, kamarádům, koníčkům a podobně. Někdy je velmi obtížné najít způsob, jak dotyčnému pomoci a dodat mu naději,“ popsala Justrová.