Jako jediná z celého okresu se rozhodla zapojit do kurzu organizovaného komunitou pro drogově závislé Krok z Kyjova. Projekt financovaný Evropským sociálním fondem i státním rozpočtem ČR si klade za cíl zajistit odborné vzdělání Romům, kteří budou pak schopni pracovat v terapeutických komunitách.

„Vždy jsem se o psychologii zajímala, vyučila jsem se ale švadlenou a pracovala jsem v Šohaji. Když zkrachoval, byla jsem tři roky nezaměstnaná. Pak jsem si našla v nabídce Masarykovy univerzity pedagogicko-psychologický kurz, který jsem i absolvovala,“ vzpomíná účastnice ojedinělého projektu. S Romy už pracuje i nyní, protože před půl rokem získala práci v jedné z brněnských škol, kde je asistentkou pro romské děti.

„U drogově závislých i u dětí je jedno společn, musíte najít cestu, jak se k nim přiblížit,“ myslí si. Z psychicky náročného zaměstnání strach nemá. „Hodně o tomto riziku na kurzech mluvíme. Důležité je naučit se vypnout a odpočívat. Mít možnost trávit čas i v jiném prostředí,“ tvrdí studentka.

Ukončení kurzů čeká na účastníky už na podzim. Každý si už nyní píše deník, který bude v závěru s lektory procházet, každý také bude muset zpracovat odborný projekt. Monika Landoriová chce pro něj využít své současné práce ve škole. Už také přemýšlí, jaké by bylo pracovat jako terapeutka například ve specifické komunitě pro Romy, kterou chce Krok v budoucnu zřídit.

„Nejdůležitější pro mě bude naučit se naslouchat a porozumět těm, kteří to potřebují, umět se s nimi skamarádit. Musí mít pocit, že mi mohou všechno říct,“ přeje si.