Rozhledna vznikla za bývalého starosty Tibora Skalky. Ten situaci nechtěl komentovat, slovo si ale vzala jeho žena Iveta Skalková. „Nelíbí se mi to. Byla jsem na dílo pyšná, je to takové manželovo dítě. Myslím si, že v pokladně zůstalo dost peněz, aby se rozhledna opravila. Navíc je zanesená i v turistických mapách," řekla Skalková. Na Johance byla podle ní častým cílem turistů.

To potvrzuje i předseda Klubu českých turistů Vřesovice Miroslav Vaculík. „Je to škoda. Rozhlednu jsme měli uvedenou v programu pro naše členy, bylo to tam hezké a příjemné. Vyšli jsme nahoru a pak jsme zamířili kolem vinohradů zpět do Vřesovic," popsal předseda.

Na Johanceslavnostně otevřeno: 6. listopadu 2006
výška: 11 metrů
nadmořská výška: 272 metrů nad mořem
náklady: 450 tisíc korun

Obec původně chtěla rozhlednu jen opravit. Oslovila proto firmu, která rozhlednu postavila. Ta také měla stav vyhlídky posoudit. Po prohlídce ale vyhodnotila, že je stav rozhledny špatný a navrhla odstranění stavby. Zastupitelé také řešili, jestli zaplatit ještě posudek statika, dalších dvacet tisíc korun se jim však zdálo jako zbytečně vyhozené peníze. „V tuto chvíli se diskutuje nad budoucností celého areálu. Mám konkrétní návrhy, ale je velmi předčasné o nich mluvit. Vše projednáme se zastupiteli obce," uvedl starosta.

Už na zasedání se zastupitelé snažili přijít s řešením, například veřejnou sbírkou či ve spolupráci se starosty okolních obcí postavit rozhlednu znovu.

Rozhledna byla slavnostně otevřená šestého listopadu 2006. Vznikla na místě bývalé vodárny a je pojmenovaná podle vrcholu Johanka, na němž stojí. Ten je v nadmořské výšce 272 metrů nad mořem. Rozhledna je jedenáct metrů vysoká a vede na ni devětatřicet schodů. Náklady na výstavbu byly čtyři sta padesát tisíc korun, přispělo na ni i ministerstvo pro místní rozvoj.

Součástí areálu rozhledny bylo i Muzeum ticha a posezení. Zajímavostí je i stádo ovcí, které v okolí rozhledny spásalo trávu. I díky nim získal hýselský úřad ocenění o ekologicky nejšetrnější úřad roku 2009. Vstup byl zdarma. V současnosti je vstup na rozhlednu zakázaný, obec o tom informovala i na webových stránkách.