Baťovu kanálu přispějí členové dobrovolného svazku obcí téměř milion korun. Rozpočet organizace na následující rok je tak už na světě. Zatím je jen předběžný. „Ještě určitě dojde k úpravám, což je celkem běžné. Nyní máme jen jeho návrh," uvedl ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Připravený plán na rok 2015 počítá s výdaji ve formě provozních nákladů. Největší, téměř pětimilionovou částku spolkne projekt stavby cyklostezky. V Sudoměřicích by už v následujícím roce mohli cyklisté podél Baťáku jezdit po nové trase. „Z Jihomoravského kraje jsme získali dvoumilionovou dotaci, zbylé tři miliony bychom měli zaplatit z obecního rozpočtu," informoval starosta Sudoměřic Stanislav Tomšej.

Tomu se ovšem náklady zdají poměrně vysoké. „Pět milionů korun za asi sedm set metrů cesty mi přijde hodně. Doufám, že se po výběrovém řízení, které před stavbou musíme uskutečnit, suma alespoň o třetinu sníží," řekl sudoměřický starosta.

Právě cyklotrasy vytvoří další změnu v připraveném rozpočtu Baťova kanálu. „Domluvili jsme se, že se přistaví i cyklostezka ve Veselí nad Moravou," sdělil Hodonínskému deníku Rovnost po středečním jednání Bártek.

Projekt stavby veselské stezky je však podle starosty města Miloše Kozumplíka teprve na začátku. „Už když jsme vstupovali do dobrovolného svazku obcí, tak bylo v plánu propojit celou trasu od Hodonína až po Veselí nad Moravou. Až nyní se ale dostáváme k přípravě projektu," řekl Kozumplík.

Aby mohla být i veselská cesta pro cyklisty zavedená do rozpočtu obecně prospěšné společnosti, musí nejprve získat potřebnou dotaci. „V takovém případě se pak může následně zapracovat i do rozpočtu Baťova kanálu. Nebo alespoň tak jsme měli systém vždycky nastavený," sdělila manažerka dobrovolného svazku obcí Martina Horáčková.

Dotační peníze mají pokrýt velkou část stavby veselského úseku. „Částka, která byla nyní za cyklostezku vypočítaná, se vyšplhala až na patnáct milionů korun," přiblížil Kozumplík. Stejně jako v případě Sudoměřic by určitou část doplatil městský rozpočet.

Každý rok obce z dobrovolného svazku přispívají na chod a údržbu Baťova kanálu obdobnou částkou. Platí dvacet korun za každého obyvatele. „Do svazku obcí patří Hodonín, Petrov, Rohatec, Strážnice, Sudoměřice a Veselí nad Moravou," vyjmenovala Horáčková.