Akci, která ve Strážnici za léta už zdomácněla, připravila farnost spolu se strážnickým městským úřadem. „Před několika lety se na setkání farníků objevila myšlenka, že bychom mohli uspořádat rozsvícení vánočního stromu. Od té doby příjemné setkání pořádáme pravidelně. Každý rok sem přichází více a více lidí," nastínil strážnický farář Lukasz Karpinski.

Kromě koled, které se v úterý večer rozezněly v okolí farního úřadu, se pěší zónou nesla vůně svařáku a čerstvě napečeného cukroví. „Přispět mohl opravdu kdokoliv. Víno na svařák a vánoční cukroví nosí místní farníci," prozradil duchovní.

Spolupráce

Nazdobení vánočního stromu pak dostalo na starost město. „Zapojujeme se každý rok. Instalaci žárovek zajišťují pracovníci technických služeb," informoval místostarosta Strážnice Walter Bartoš, který při úvodní řeči před rozsvícením stromu zastoupil nemocnou starostku Renatu Smutnou.

Na akci, která už šestým rokem zpříjemnila předvečer Štědrého dne, přišly přibližně tři stovky návštěvníků. „Vánoční rozsvěcení stromu sklízí už několikátým rokem velký ohlas. Myslím, že částečný podíl na úspěchu má vzájemná spolupráce pořadatelů. Přijdou sem totiž lidé, kteří chodí do kostela, ale i ti, kteří jej nenavštěvují," sděluje místostarosta.

Kromě vánočního stromu ozdobilo strážnickou pěší zónu i vyobrazení betléma. Typické postavy doplnily i dvě živé ovce. Obdivovaly je hlavně děti.